NVM: vraag naar recreatiewoningen loopt fors terug

Het aantal transacties en vraag naar recreatiewoningen is in 2023 fors teruggelopen na de twee topjaren daarvoor, meldt de NVM. In totaal werden vorig jaar 3.718 recreatiewoningen verkocht.

Het verschil met de verkopen in 2022 is groot (-34%). Maar ondanks de gedaalde verkopen, blijven de prijzen op een hoog niveau. De gemiddelde prijs van een in 2023 verkochte recreatiewoning bedraagt € 228.000, een stijging in vergelijking met 2022 van 2,5%. Dit is het hoogste prijsniveau voor een recreatiewoning sinds het begin van de metingen door de NVM. Het aandeel verkopen in de hogere prijsklassen, boven € 200.000, is inmiddels gestegen tot 53%.

Het aanbod van te koop staande recreatiewoningen is redelijk constant gebleven. Januari dit jaar stonden bij NVM -makelaars ongeveer 1.400 woningen te koop, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Het aanbod van de te koop staande woningen heeft wel een hoge gemiddelde vraagprijs. Begin 2023 was dit nog gemiddeld € 327.000 euro, begin 2024 ligt de vraagprijs gemiddeld op € 366.000 euro. Overbieden verdwijnt. De ruimere keuze voor potentiële kopers vertaalt zich in meer onderhandelingsruimte. Gemiddeld betaalt de koper 3% minder dan de vraagprijs.

Verkooptijd loopt op

Een recreatiewoning staat gemiddeld iets langer dan zeven maanden te koop; dat is ruim twee maanden meer dan in het voorgaande jaar. De ruimere markt en wellicht ook de groeiende kloof tussen vraagprijs en de behoefte vanuit potentiële kopers lijken hier debet aan te zijn. ”De cijfers laten duidelijk zien dat de onzekerheid deze markt geen goed doet. Dat is ook niet verrassend en we zien dat op meer vastgoedmarkten. Het vertaalt zich direct in teruglopende transacties. Dat de prijzen op een hoog niveau blijven geeft wel aan dat de waardering van een eigen recreatiewoning – zowel voor zakelijke investeerders als consumenten die de woning zelf gebruiken - hoog blijft. De rendementen staan wellicht wat onder druk, maar dat wordt aan de andere kant weer voldoende gecompenseerd door de positieve impact die het bezit en gebruik op eigenaren heeft”, aldus Anneke Haak-Bronsema, bestuurslid vakgroep Wonen NVM. Zij zou graag zien dat het nieuwe kabinet wat breder naar deze markt kijkt. "In sommige regio’s draagt de recreatieve bedrijfstak flink bij aan de economische ontwikkeling. Dat verdient een langjarig en consistent fiscaal overheidsbeleid, zowel voor de zakelijke investeerder als voor de eigenaar/gebruiker van een recreatiewoning.”

Verschillen tussen regio’s

De verschillen tussen de toeristische regio’s in Nederland zijn groot. De Achterhoek kent maar een heel beperkt aanbod. Overbieden komt daar nog relatief veel voor. Brabant blijft de goedkoopste regio van Nederland, wel kost de gemiddelde recreatiewoning daar voor het eerst meer dan €150.000. Drenthe kende een minder goed jaar. Het aantal transacties daalde met 41%. Flevoland is de regio waar de minste recreatiewoningen werden verkocht; wel worden woningen in deze regio snel duurder. Friese en Overijsselse meren laten een sterke prijsstijging zien. Het kustgebied van Noord-Holland heeft op dit moment veel nieuwbouwaanbod in het hogere segment. Dit zorgt voor een relatief hoge vraagprijs. Het kustgebied van Zuid-Holland is dit jaar de krapste regio van het land. Veluwe/Utrechtse Heuvelrug blijft de populairste regio van het land. Ook dit jaar zijn hier de meeste recreatiewoningen verkocht. Daarbij is de verkoopprijs gestegen met 20,2%, de grootste van alle regio’s. Waddeneilanden is nog steeds ruimschoots de duurste regio van het land. Zeeland kent door een verdubbeling van het aanbod een duidelijk ruimere markt dan een jaar geleden.

img
Redacteur
Profiel