NVB: versnelling bouwproductie blijft urgent

De verkoop van nieuwe koopwoningen laat dit jaar opnieuw een daling zien doordat de bouw de vraag niet bij kan houden.

Tot en met april werden, deels door de schaarste aan bouwvakkers, materialen en bouwlocaties, 4,1% minder nieuwe koophuizen verkocht vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De gezinswoning met tuin blijft veruit het meest verkochte woningtype, zo blijkt uit de jongste gegevens van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.  

Tot en met april werden in totaal 10.954 nieuwe koophuizen geregistreerd. Zuid-Holland staat met een marktaandeel van 23% bovenaan, gevolgd door Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Deze 'big four' zijn samen goed voor bijna 70% van het totale aantal verkochte nieuwe koophuizen in Nederland. NVB verwacht voor heel 2018 uit te komen op zo rond de 35.000 verkochte nieuwe koophuizen in heel Nederland, wat achterblijft bij de eerdere jaarprognose voor 2018.   

Opvallend is dat wat betreft de verkoop van nieuwbouw vooral de provincies Drenthe en Utrecht nu erg veel moeite hebben om hun verkooptempo van vorig jaar bij te benen, met zelfs dalingspercentages van 35% en 32%. Noord-Holland dat voorheen juist stevig marktaandeel verloor, lijkt nu wat op te krabbelen en noteert een hoopvolle verkoopstijging van 14%.  

Dat de groei van het huizenpark al maanden tegenvalt heeft niets te maken met gebrek aan belangstelling, maar alles met de huidige schaarste aan bouwvakkers, materialen en bouwlocaties, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB. 'Steeds meer deskundigen vinden het de hoogste tijd worden dat er een versnelling komt van de bouwproductie. Ook minister Ollongren is deze mening inmiddels toegedaan en bekijkt samen met lokale en regionale overheden en marktpartijen hoe de bouwproductie het best kan worden versneld. De actuele cijfers over de verkoop van nieuwbouwwoningen maakt deze urgentie alleen maar groter.'