Nationaal Platform voor Renovatie en Transformatie NRP juicht de aangekondigde maatregel van minister Blok toe om kleinere huurwoningen in voormalige kantoorpanden en ander leegstaand vastgoed vrij te stellen van de verhuurdersheffing.
Nationaal Platform voor Renovatie en Transformatie NRP juicht de aangekondigde maatregel van minister Blok toe om kleinere huurwoningen in voormalige kantoorpanden en ander leegstaand vastgoed vrij te stellen van de verhuurdersheffing.
NRP vindt echter de vrijstelling zou moeten gelden voor álle woningen die worden omgezet vanuit leegstaande gebouwen, niet alleen de studenten- en jongerenwoningen.
Het loslaten van de verhuurdersheffing en het woningwaarderingsstelsel voor kleinere woningen kondigde de minister eerder deze week aan naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer.
Verbazing over doorrekening EIB
De effecten op de bouwproductie liet de minister doorrekenen door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). NRP verbaast zich over de bescheiden toename die het EIB verwacht. EIB heeft berekend dat er een maximale toename van de bouwproductie van € 140 mln in vijf jaar te verwachten is.
NRP denkt dat de maatregel een grotere stimulans is voor investeringen in de transformatie van kantoorpanden, voor zowel corporaties als andere vastgoedbeleggers. De vraag naar (betaalbare) huurwoningen is groot.
Tegelijkertijd verpaupert een fors deel van de bestaande gebouwenvoorraad. De maatregel van de minister maakt het mogelijk dat vraag en aanbod op betaalbare en duurzame wijze beter op elkaar aan gaan sluiten.
Enorme opgave
Bestuursvoorzitter Frank Bijdendijk van NRP: ‘Wij zijn blij met de ambitie van de minister om leegstand aan te pakken door transformatie naar woningen. Dit sluit aan bij onze eigen inspanningen vanuit de doelstelling van NRP, namelijk het bevorderen van een duurzaam (her)gebruik van de bestaande gebouwde voorraad. De opgave is met een leegstand van 8 mln m² alleen al aan kantoren, enorm.'
'Wij hopen dan ook dat de minister in de uitwerking van zijn plannen nog een stap verder zal gaan en zich niet beperkt tot versoepeling voor jongerenwoningen alleen.’ Speciale aandacht moet daarbij naast transformatie naar huurwoningen in zijn algemeenheid uit gaan naar het revitaliseren van complete kantoorgebieden die op sterven na dood zijn.
Krachtige aanjager
Een extra stimulans is nodig voor de herontwikkeling van vele kantoorgebieden in de Randstad die met leegstand kampen. Gebiedstransformatie is een complex proces, waarvan niet altijd helder is waar de baten vallen van gedane investeringen. Desalniettemin bewijzen voorbeeldprojecten als het Eindhovense Strijp S en het Bartokpark in Arnhem dat hergebruik van panden en complexen een
krachtige aanjager kan zijn voor hernieuwd gebruik van een geheel gebied.
Op kantoorlocaties zonder erfgoed of andere karakteristieke panden is dit extra problematisch. Toch liggen hier kansen voor revitalisering, met name voor de locaties met een goede OV-bereikbaarheid. Met vrijstellingen en andere incentives kan de minister de broodnodige investeringen flink stimuleren, aldus NRP.