Minister jaagt woningbouw verder aan

Het kabinet zet stevig in op het versnellen van de woningbouw, maximeert de huurverhoging en zet een fonds op voor kwetsbare gebieden van 450 miljoen.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Minister Ollongren heeft nieuwe afspraken gemaakt met de provincies om de plancapaciteit waar nodig naar 130% te brengen tot 2030. Dit is van belang omdat gemaakte plannen soms ook sneuvelen of vertragen, 100% is dan niet voldoende. 130% is daarbij niet een doel op zich, maar een middel om een grotere zekerheid te krijgen dat de benodigde woningbouwproductie behaalt kan worden. Overleg met zeven van de twaalf provincies heeft nu al ruimte voor 150.000 extra woningen opgeleverd die tot 2030 gebouwd moeten worden. 

Minister Ollongren: ‘We hebben veel nieuwe woningen nodig. Door het versnellen van de bouw en ervoor te zorgen dat die huizen ook betaalbaar zijn. Daarvoor zijn ook harde afspraken nodig met provincies. Tot 2030 wil ik dat er 845.000 woningen gebouwd worden.’

Versnelling

Deze afspraken komen bovenop onder andere de inzet van de woningbouwimpuls en de korting op de verhuurderheffing. De eerste projecten hebben in september een bijdrage toegewezen gekregen. Dit houdt de bouw in van 51.000 woningen, de tweede lichting projecten wordt in februari bekendgemaakt. Daarnaast heeft de minister afspraken met de woningbouwcorporaties gemaakt voor de bouw van 150.000 betaalbare huurwoningen de komende vijf jaar. In ruil krijgen de corporaties een fikse korting op de verhuurderheffing voor elk gebouwd huis. Met beide maatregelen is in totaal een investering van bijna 3 miljard euro gemoeid.

Meer gebiedsspecifiek zijn 14 grootschalige gebieden aangewezen waar het kabinet samen met de mede-overheden meer regie zal nemen om zo de woningbouw te stimuleren op die plekken waar de krapte het grootst is. In deze gebieden kunnen uiteindelijk circa 580.000 woningen worden gerealiseerd.

De stikstofproblematiek heeft de vergunningverlening in de weg gezeten. Door de bouw vrij te stellen van de natuurvergunningsplicht wordt deze belangrijke drempel weggenomen en kan de bouw weer doorbouwen. Het gaat dan om bouwactiviteiten in de sloop- en bouwfase, waarin emissies tijdelijk en beperkt zijn. Het kabinet heeft hiervoor 1 miljard euro gereserveerd tot 2030.

Huurverhoging

De jaarlijkse maximale huurverhoging wordt voor alle huurwoningen vastgesteld op inflatie + 1%, meer mensen met een laag inkomen komen in aanmerking voor een sociale huurwoning. Om het huren van een sociale huurwoning toegankelijk te houden voor een brede groep mensen blijft de inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen gelijk.  De grens voor meerpersoonshuishoudens wordt de komende drie jaar verhoogd (van 39.055 euro naar 43.126 euro). Gezinnen met een laag middeninkomen voor wie het aanbod in de vrije sector onvoldoende aansluit bij hun financiële mogelijkheden, krijgen nu meer mogelijkheden om een betaalbare woning te vinden.

Er komt een volkshuisvestingsfonds van 450 miljoen euro beschikbaar waarmee stevig wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid en duurzaamheid van kwetsbare gebieden. Hierbij wordt ingezet op het vervangen, vernieuwen en verduurzamen van voornamelijk particuliere woningen. Deze middelen zullen gericht ingezet worden in de 16 stedelijke vernieuwingsgebieden waar 15 burgemeesters in juni een oproep voor deden. Het gaat dan onder andere om gebieden in Amsterdam, Zaanstad, Rotterdam en Groningen. Daarnaast is hiervoor een aantal grensregio’s in beeld (bijvoorbeeld Parkstad Limburg, Noordoost Friesland, Oost-Groningen). Gemeenten kunnen concrete investeringsplannen indienen. Voor het einde van het jaar wordt bekendgemaakt hoe dit vormgegeven gaat worden.

20 miljoen extra voor ouderenwoningen.

Ook zijn er meer passende woningen voor ouderen nodig. Daarom komt er een stimuleringsregeling van 20 miljoen euro beschikbaar om de bouw van geclusterde woningen voor deze groep te versnellen.

De 50 miljoen euro die afgelopen mei vrijkwam om plannen voor huisvesting van kwetsbare groepen te versnellen wordt binnenkort toegewezen aan gemeenten die via lopende programma’s concrete plannen hebben ingediend hiervoor. Het gaat om 59 gemeenten die een financiële bijdrage ontvangen voor de (flexibele) huisvesting voor deze groepen. Daarmee moeten op korte termijn 12.400 woningen/woonplekken gerealiseerd worden.