Meeste woningbezitters vinden verduurzamen ingewikkeld

Driekwart van de huizenbezitters met verbouw- en nieuwbouwplannen vindt het ingewikkeld om goede keuzes te maken in het verduurzamen van hun huis.

Ruim 85% kan ook de weg in subsidieland maar moeilijk vinden en door de politieke onzekerheid overweegt meer dan 60% van de huiseigenaren met bouw- of verbouwplannen zelfs om verduurzamingsplannen uit te stellen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 2.000 huiseigenaren uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien in opdracht van Beurs Eigen Huis. De beurs vindt van 11 tot en met 13 oktober plaats in Jaarbeurs Utrecht.

Ook het vinden van een geschikte aannemer of installateur is voor huiseigenaren met verduurzamingsplannen een uitdaging. 75,6% van de ondervraagden geeft aan hier moeite mee te hebben. Dit terwijl 40% van de ondervraagde huiseigenaren juist aangeeft verduurzamingsplannen te willen uitvoeren. Redenen om te willen verduurzamen zijn onder meer het milieu (83%) en financieel voordeel (94%).

“Het zijn duidelijke resultaten”, zegt Eefje Meijers van Beurs Eigen Huis. “Als we klimaatverandering willen tegengaan in Nederland, zullen we huizenbezitters meer zekerheid moeten bieden en hen op weg moeten helpen met de beste duurzame keuzes en het vinden van de weg in duurzaamheidssubsidies. Wij kunnen daar een klein steentje aan bijdragen de komende week. We zijn heel blij met de aanwezigheid van Milieu Centraal en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de beurs. En ook voor het vinden van een goede aannemer of installateur kunnen mensen op de beurs terecht.”

Helft denkt aan medebewoning

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is ook dat één op de vier huiseigenaren met verbouw- of nieuwbouwplannen eraan denkt om medebewoning van hun huis mogelijk te maken, zoals kamerverhuur of een mantelzorgplek. Van de mensen die een huis nieuw willen bouwen heeft maar liefst 50% dit voornemen.

Laatste nieuws

Evenementen