Meer woningen met hypotheekgarantie gefinancierd

ZOETERMEER - In de eerste helft van 2014 hebben 53.100 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning met NHG gefinancierd. Dit is een toename van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

ZOETERMEER - In de eerste helft van 2014 hebben 53.100 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning met NHG gefinancierd. Dit is een toename van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal garanties voor de aankoop van een woning is toegenomen met 15%. De afname van garanties voor woningverbetering zet onveranderd door. Het aantal huishoudens dat een beroep deed op NHG vanwege een noodzakelijke verkoop met verlies is in de eerste helft van 2014 stabiel vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Desondanks wordt er uitgegaan van een verdere stijging van het aantal verliezen.

De groei van het aantal garanties past bij de ontwikkelingen op de woningmarkt, waar tekenen van herstel en een groei van het aantal aankopen te zien zijn. De verlaging van de NHG-kostengrens - per 1 juli 2014 van € 290.000 naar € 265.000 zal echter een licht dalend effect hebben op het aantal nieuwe garanties.

In totaal hebben 2265 huishoudens in de eerste helft van 2014 een beroep gedaan op NHG vanwege een noodzakelijke verkoop van de woning met verlies. Er is daarmee geen groei te zien ten opzichte van het voorgaande jaar. 'We gaan echter nog steeds uit van een stijging van het aantal verliezen, omdat de aanspraken op NHG na-ijlen op de marktontwikkelingen', aldus Arjen Gielen, algemeen directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen.
Bij een aantrekkende markt zal het aantal woningverkopen toenemen, echter frequent met een restschuld, omdat veel woningen nog ‘onder water’ staan. Daarnaast is er sprake van een volume-effect, omdat in de afgelopen jaren meer garanties zijn verstrekt.

Het toegenomen aantal garanties en de voorlopig achterblijvende ontwikkeling van het aantal verliesdeclaraties leidde ertoe dat het waarborgfonds in het tweede kwartaal niet is aangesproken. Het waarborgfonds is in het eerste halfjaar licht toegenomen met € 8 mln van € 778 naar € 786 mln, nadat het de vorige drie kwartalen licht daalde. De verwachting is dat de verliezen door de genoemde na-ijleffecten en het volume-effect ook in een aantrekkende markt nog zullen oplopen en het fonds daarom verder zal worden aangesproken. Daarmee doet het fonds waarvoor het bedoeld is: het opvangen van restschulden die door economisch ongunstige omstandigheden toenemen.

Op basis van actuele inzichten in de ontwikkeling van de economie en de koopwoningmarkt, en bij ongewijzigd overheidsbeleid, worden aanspraken op de achtervang van de overheid niet verwacht.