Meer vertraagde huurbetalingen voor NSI dan normaal

NSI heeft door het coronavirus te maken met meer vertraagde huurbetalingen dan normaal. Het beursgenoteerde vastgoedbedrijf had per half april pas 85% van de kantoorhuren binnen, waar dat normaal 92% is. Dat geldt voor de huren voor april en het tweede kwartaal.

Voor het andere commerciële vastgoed, voornamelijk winkels, lag het percentage betaalde huur met 57% nog een stuk lager. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Over het eerste kwartaal was er nog weinig van de coronacrisis te merken in de cijfers. De netto huurinkomsten gingen, voor een gelijkblijvend aantal panden, 9,9% omhoog. Waar veel bedrijven vanwege de huidige crisis afzien van dividenduitkering, gaat NSI daar wel toe over. Aandeelhouders kunnen het eerder in het vooruitzicht gestelde dividend van €1,12 per aandeel gewoon tegemoet zien. De leegstand in de totale NSI-portefeuille bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 7,4%.

Vanwege de onzekere omstandigheden als gevolg van de uitgebroken coronacrisis, heeft NSI de winstverwachting voor 2020 voorlopig in de ijskast gezet. De belegger krijgt veel verzoeken om coulant op te treden met betrekking tot de huurbetalingen. Huurders vragen onder meer om huuruitstel of een zogenoemde ‘huurvakantie’ of om het vervroegd beëindigen van huurovereenkomsten. Deze groep huurders maakt iets minder dan een kwart uit van al het verhuurde vastgoed van NSI.

Volgens Dirk Jan Lucas, Head of IR, Treasury and Business Analytics, gaat het bedrijf waarschijnlijk niet bij al deze huurders coulance bieden. Voor huurders die in problemen zitten, gaat de vastgoedbelegger kijken wat het kan doen. Maar met degenen die het eerste aanklopten, vooral vermogende retailers, gaan ze eerst in gesprek. Maar Lucas zegt in het Financieele Dagblad niet weten waarom NSI die huurders zou moeten sponsoren. Ook bij de kantoren heeft NSI intussen verzoeken tot uitstel gekregen. Om kleinere ondernemers lucht te geven, heeft NSI wel al de huur voor mei van zijn flexibele kantoorruimtes, onder de naam HNK, kwijtgescholden.