Meer aandacht voor kantorenmarkt

Hans-Robert van der Doe en Edwin de Kruyff van DK Makelaars en DK Taxaties zien in de regio Arnhem–Nijmegen volop kansen voor hoogwaardige bedrijfsruimte in het segment tussen de 350 en 750 m².

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 26 april 2019

Vastgoedadviseur Hans-Robert van der Doe en taxateur Edwin de Kruyff richtten in 2002 DK Makelaars op. DK Makelaars is volledig gespecialiseerd in commercieel vastgoed en een van de leidende partijen op dit gebied in de regio.
Dat er een toekomst is voor lokale specialisten staat voor beide heren als een paal boven water: ‘We werken met een team van 6 mensen in een dynamische omgeving rondom twee van de grootste steden in de provincie Gelderland, met ieder een eigen karakter. Hierbij ligt onze focus op het midden- en kleinbedrijf, maar we adviseren ook landelijke en internationale partijen.’

Bouwgrond belangrijk thema
DK Makelaars is betrokken bij een groot gedeelte van de bouwlocaties in deze regio en adviseert daarbij zowel gemeenten als ontwikkelaars. ‘Zo hebben we onlangs voor de gemeente Lingewaard een grondpositie verkocht van circa 30.000 m² voor de bouw van een logistiek complex.’ Momenteel is het uitgeven van bouwgrond een belangrijk thema in deze regio. Gemeenten en andere partijen doen hun best nog voor eind 2020 grondposities te verkopen, omdat ze anders het risico lopen dat deze gronden worden her- of terugbestemd naar bijvoorbeeld agrarische grond.
Binnen de regio is DK Taxaties actief op het gebied van taxaties en andere waarderingsvraagstukken, zoals bij een herontwikkeling. Zo was het kantoor onlangs betrokken bij de waardering van een aantal transformaties van kantoren naar woningen. Ook Van der Doe en De Kruyff merken de grote belangstelling van particuliere beleggers voor de woningmarkt. ‘Vele woningen en appartementen zijn het afgelopen jaar getaxeerd met als uitgangspunt deze te verhuren en als belegging aan te houden. Onze opdrachtgevers waarderen onze waardebepalingen juist vanwege onze lokale kennis boven die van landelijke partijen.’

Kansen voor kantoren in Arnhem
Van der Doe zegt dat DK Makelaars zich de komende periode meer gaat profileren op de kantorenmarkt. Hij ziet vooral kansen voor kantoren in het centrum van Arnhem. Begin 2022 zal het gebouw Podium 26 van ABC Plantontwikkeling uittorenen boven het Stationsplein. In deze twee torens is behalve voor wonen, winkels en horeca ruimte voor kantoren. Er is echter meer capaciteit nodig om de markt te bedienen, zegt Van der Doe.
Dat ook bovenregionale bewegingen mogelijk zijn, wordt geïllustreerd door de recente beslissing van Pondera Consult, specialist in duurzame energieoplossingen, dat de kantoren in Zeist, Arnhem en Hengelo (OV) samenvoegt in Arnhem. Vanaf 1 oktober wordt Pondera Consult huurder van het kantoorgebouw Le Maire aan de Amsterdamseweg 13. Pondera Consult gaat langjarig 1250 m² huren op de tweede verdieping. DK Makelaars adviseerde de verhuurder Cito.
De Kruyff voegt eraan toe dat hij ook kansen ziet in Nijmegen: daar is de differentiatie tussen verouderde en moderne duurzame kantoren nóg groter dan in Arnhem.

Meer verkooptransacties
Het valt Van der Doe en De Kruyff op dat in hun praktijk het aandeel van verkooptransacties sterk is gegroeid. Door de economische crisis waren niet alleen en banken terughoudend, maar ook veel ondernemers waren afwachtend met investeringen in nieuwe huisvesting. Nu het economisch beter gaat en banken weer open staan voor eigenaar/gebruikers maken ook veel ondernemers een inhaalslag. Hierbij heeft vooral het midden- en kleinbedrijf nog altijd een voorkeur voor eigen bezit.
Wat achterblijft, zijn de investeringen van ontwikkelaars/beleggers. Van der Doe ziet kansen voor nieuwe bedrijfspanden tussen de 350 en 750 m². ‘Mede door de beperkte financieringsmogelijkheden voor deze partijen komen projecten om op risico te bouwen nauwelijks van de grond. Wel zullen gebruikers moeten gaan wennen aan hogere huurprijzen per m². Door de huidige eisen aan energiezuinigheid en de gestegen bouwkosten kun je niet verwachten dat de huurprijs ongewijzigd blijft. Gelukkig zien we dit al bij de eerste projecten.’

E-Unit Park
Een van de initiatieven die wel op risico wordt gebouwd en waarbij DK Makelaars is betrokken is het E-Unit Park Arnhem. Op bedrijventerrein Rijnpark in Arnhem verrijst een bedrijfsverzamelgebouw met 44 bedrijfsunits in verschillende oppervlaktes. De oplevering staat gepland voor september 2019, en er zijn zowel mogelijkheden om te kopen als te huren.
Het complex zal niet alleen energieneutraal zijn, maar levert ook nog energie op. De verwarming, de koeling en de stroomtoevoer van de panden wordt geregeld met een eigen technisch systeem van energieopwekking, -transport en -opslag. De Kruyff: ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is voor hoogwaardige bedrijfsruimte.’