MediaMarkt verlengt huur in The Wall voor nieuw concept

De elektronicawinkel MediaMarkt heeft zijn huurcontract in The Wall langjarig verlengd, waarbij de winkel is verkleind naar 3500 m².

De winkel wordt volledig vernieuwd naar een nieuwe internationale standaard. Mediamarkt maakt deel uit van Media Saturn Holding, een onderdeel van het Duitse beursgenoteerde concern Ceconomy.

MediaMarkt was in 2009 een van de eerste winkels in The Wall, ook al ging het toen nog om een vestiging van Saturn. In 2014 werd deze Saturn-winkel omgebouwd en werd het oorspronkelijke huurcontract van 5500 m² verlengd tot 2022. In de tussentijd is The Wall eigendom geworden van Built to Build en Urban Interest. Deze hebben de afgelopen twee jaar het toen door veel leegstand getroffen winkelcentrum langs de A2 bij Utrecht herontwikkeld en opnieuw in de markt gezet en daarvoor talrijke nieuwe huurders kunnen aantrekken. De verlenging van het contract voor het nieuwe MediaMarkt-concept in Nederland past daarin.

MediaMarkt heeft in Nederland op dit moment 50 winkels, waaronder een aantal heel grote van 4000–5500 m². Dat gaat veranderen. Eind vorig jaar kondigde het Duitse moederbedrijf Ceconomy een ingrijpende reorganisatie aan, een noodzaak die nog werd versterkt door de afname van het aantal klanten als gevolg van de corona-uitbraak.

Begin dit jaar maakte Ferran Reverter, de topman van Media Saturn Holding, in de Duitse zakenkrant Handelsblatt duidelijk dat de MediaMarkt-winkels kleiner gaan worden. ‘We hebben alle duizend winkels geanalyseerd. We weten dat de ideale grootte meestal tussen 1700 en 1800 m² ligt. De komende jaren moet de gemiddelde omvang van die winkels omlaag. We kunnen de ruimte niet van de ene op de andere dag verkleinen. We hebben hiervoor een duidelijk plan ontwikkeld, dat we de komende jaren geleidelijk zullen implementeren. Tegelijkertijd zullen we flagshipstores met meer dan 3500 m² exploiteren’, aldus Reverter.

Inmiddels zijn in Duisland de eerste Mediamarkt-winkels volgens de nieuwe standaard geopend. Dat nieuwe concept is gebaseerd op een omnichannel-aanpak. Reverter: ‘Het is onze ambitie om producten, diensten en advies te bieden die klanten verwachten – in de winkel, onderweg, thuis. Dus verbinden we de online winkel met de fysieke handel. Omnichannel is de toekomst.’ Het nieuwe concept wordt nu ook voor het eerst in Nederland toegepast in de MediaMarkt-winkel in The Wall. Deze is daarvoor de afgelopen weken opnieuw ingericht.

The Wall
Het retail- en leisurecentrum The Wall, langs de A2, is met een lengte van meer dan 800 meter een van de langste gebouwen van Nederland. Bij de overname van The Wall was slechts een derde van het project ingevuld. Sindsdien is de bezetting toegenomen tot ruim twee derde van de beschikbare 60.000 m². Naast het optimaliseren van de verhuur willen de eigenaren zorgen voor een betere uitstraling en verduurzaming van het totale project. The Wall moet dé plek in Midden-Nederland worden waar retail, leisure en horeca bij elkaar komen.

The Wall ligt tegen Leidsche Rijn aan, een van de grootste nieuwbouwlocaties van Nederland waar tot 2025 ruim 33.000 woningen gebouwd worden. Naast de meer dan 110.000 inwoners die in het gebied wonen en nog komen wonen, zullen er uiteindelijk in deze ‘tweede kern van Utrecht’ ook circa 40.000 mensen werken. Bekende en toonaangevende retailers die al in The Wall zijn gevestigd, zijn naast Mediamarkt, Amac, BCC, Decathlon, Daka, Toychamp, Mantel en Maxaro. Daarnaast zijn er vestigingen van Doppio, FoodExplore en McDonalds en opent binnenkort het wereldrestaurant Liemès haar deuren. Op leisuregebied biedt The Wall onderdak aan The Official F1® Racing Centre en aan indoor speeltuin Play-in. Op korte termijn wordt de aankondiging verwacht van een laadstation van een bekend automerk, alsmede een nieuw sport- en leisure concept.