M&G koopt Holiday Inn Express Sloterdijk voor € 43 mln

De vastgoedtak van de Britse vermogensbeheerder M&G heeft het 254 kamers tellende Holiday Inn Express hotel op Sloterdijk (Amsterdam) gekocht van Invesco Real Estate voor € 42,8 mln.

Dat is bijna € 20 mln meer dan de prijs die Invesco vijf jaar geleden betaalde. De hotelexploitant heeft nog een langlopend huurcontract op het pand. Voor het M&G European Secured Property Income Fund (Eurospif) is dit de eerste belegging in Nederland.

Het fonds is gegroeid naar € 473 mln en heeft beleggingen in acht Europese landen. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben in totaal tot op heden € 656 mln toegezegd.

Het hotel ligt naast station Amsterdam Sloterdijk, met directe verbindingen naar Schiphol en het centrum van de hoofdstad. Sloterdijk was ooit een monofunctioneel kantorenpark, maar ondergaat een transformatie naar een modern werk-woon en verblijfsgebied. Het 10.000 m² grote pand waar de Holiday Inn Express is gevestigd werd ongeveer tien jaar geleden door TVHG omgetoverd van kantoor naar hotel. De onderneming was toen nog eigendom van Bart van de Kamp. De Amerikaanse Westmont Hospitality Group nam TVHG in 2015 over.
De oorspronkelijke eigenaar van het kantoor, IVG, verkocht het tot hotel getransformeerde gebouw in 2014 aan Invesco Asset Management voor een bedrag van € 23 mln.

Amsterdam is steeds meer in trek bij toeristen en zakelijke bezoekers. Het aan aantal overnachtingen is gestegen van 10,7 mln in 2012 tot ongeveer 15,6 mln in 2017. De gemiddelde bezetting van kamers is in die periode gestegen van 74% tot 84%. Naar verwachting zullen de statistieken voor dit jaar uitwijzen dat alleen London in 2018 meer hotelovernachtingen in de boeken kan schrijven.

Laurien van Wieringen, directeur bij M&G Real Estate, “Amsterdam behoort tot de top qua toeristische bestemmingen. Sloterdijk is volop in herontwikkeling en er gaat steeds meer geld naartoe. Dit hotel is ideaal gelegen om van deze trend te profiteren en het nog 25 jaar durende huurcontract biedt onze klanten inkomstenzekerheid.”

“Dit is de derde belegging van het fonds in de hotelsector en de eerste investering in Nederland. Het kapitaal dat de afgelopen drie jaar is ingezet, biedt onze klanten die voornamelijk gevestigd zijn op het Europese vasteland, langetermijninkomsten uit een gediversifieerde portefeuille die belegt in alle sectoren en in een aanzienlijk aantal Europese landen”, vult Stefan Cornelissen, hoofd M&G in Nederland, aan.

Savills adviseerde M&G bij deze transactie.