De Nederlandse logistieke vastgoedmarkt zal dit jaar met 28%-38% krimpen in vergelijking met 2019. Dit blijkt uit onderzoek van logistiek- en vastgoedadviesbureau Buck Consultants International, onder de belangrijkste logistiek vastgoedontwikkelaars en -beleggers in Nederland.
Dat betekent 900.000 m2 tot 1,2 mln m2 minder opname dan in 2019, toen er 3,1 miljoen m2 werd opgenomen. ‘De marktpartijen geven aan dat voor dit jaar een afname van 28% wordt verwacht als de situatie in augustus normaliseert. Wordt dat pas begin volgend jaar, dan zakt het opnamevolume naar 1,9 miljoen m2, wat een forse afname is van bijna 40%’, aldus René Buck, directeur Buck Consultants International.
Omdat sommige bedrijfstakken juist in deze Corona-periode groeien (voorbeeld: e-commerce), en omdat logistieke ketens zodanig vastlopen dat tijdelijk extra ruimte nodig is, hebben 12 van de 20 vastgoedpartijen de afgelopen twee maanden wel meer verzoeken gekregen voor (tijdelijke) flexibele ruimte, waarbij de vraag fors varieert van 3.000 m2 tot zelfs 200.000 m2.
Voor volgend jaar zijn de vooruitzichten positiever, omdat er meer ruimte voor huidige en toekomstige huurders nodig is, e-commerce verder groeit en ook stadsdistributie-hubs zich in een groeiende belangstelling mogen blijven verheugen. Een derde van de bedrijven verwacht dat de huidige huurders/klanten méér ruimte nodig zal hebben, pakweg de helft van de huurders blijft gelijke bedrijfsruimte houden zoals nu en bij twintig procent van de huurders is afname van de benodigde ruimte tussen de 10% en 25% te verwachten, zo blijkt uit de toelichting.
Logistiek vastgoed blijft volgens het onderzoek een gewilde beleggingscategorie: de effecten van de Corona-crisis op de bruto aanvangsrendementen zijn (vooralsnog) te overzien met een beperkte gemiddelde toename van 25-30 basispunten ten opzichte van het gemiddelde niveau van 4.25% begin dit jaar.
De participatie aan het onderzoek van Buck Consultants International was dermate groot dat 80-90% van de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt afgedekt is, waardoor de resultaten een betrouwbaar beeld geven van de door topspelers in de logistieke vastgoedmarkt verwachte gevolgen van de Corona-crisis – op dit moment.