Literatuurmuseum vindt onderdak in binnenstad Utrecht

De gemeente Utrecht heeft een huurder gevonden voor de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht 167 in Utrecht.

Het pand, in 1850 gebouwd als warenhuis Magazijn De Zon naar ontwerp van architect Kramm en voorloper van V&D, biedt vanaf 2025 onderdak aan het Literatuurmuseum annex Kinderboekenmuseum. Het museum trekt jaarlijks 100.000 bezoekers en is nu nog gevestigd in Den Haag, maar moet vertrekken vanwege renovatie van het complex aan het Prins Alexanderhof. In Utrecht hoopt het museum dubbel zoveel bezoekers te trekken.

Het gebouw tegenover het stadhuis kwam in 2020 leeg te staan na verhuizing van Broese Boekverkopers en de Centrale Bibliotheek naar Post Utrecht van ASR Real Estate. Pogingen de afgelopen vijf jaar om het monumentale complex - in 2001 aangewezen als Rijksmonument- te verkopen lukten niet vanwege gebrek aan belangstelling.

Volgens Dennis de Vries, wethouder Vastgoed, sluit de komst van het museum goed aan bij de wens van de inwoners om het complex een publieke functie te geven. De begane grond wordt openbaar toegankelijk. Op de vierde etgage wil het museum een daktuin inrichten. Voorafgaand aan de verhuizing wordt het gebouw gerenoveerd. De gemeenteraad moet nog instemmen met de renovatieplannen.

img
Redacteur
Profiel