Lieven de Key bouwt 265 woningen in Amsterdam Nieuw West

In Amsterdam Nieuw West maken 112 verouderde flatwoningen plaats voor 265 moderne nieuwbouwappartementen aan de Johan Greivestraat en de Piet Mondriaanstraat.

De ontwikkeling van woonstichting Lieven de Key geeft de wijk een impuls met 135 sociale huurwoningen en 130 middenhuur- en vrije sectorwoningen. In het najaar van 2024 start Bot Bouw met de nieuwbouw van de sociale huurwoningen. Voormalige bewoners kunnen begin 2026 terugkeren naar de nieuwe woningen.

De bouw van de middenhuur- en vrije sectorwoningen volgt in 2026. De plannen hiervoor worden uitgewerkt door VORM Ontwikkeling, die de openbare tender voor deze ontwikkeling won.

Verschillende gebouwen

Het nieuwbouwproject bestaat uit verschillende gebouwen. Er komt een gebouw met sociale huurwoningen voor gezinnen en jongeren, alsmede zes bedrijfsruimten. Daarachter worden twee torens met de woningen in de middenhuur- en vrije sector en een kinderdagverblijf gebouwd. Eén van de torens krijgt een ondergrondse parkeergarage.

De wijk ligt op loopafstand van het metrostation in een groene, parkachtige omgeving tegen het water. “Het wordt een prachtige buurt met woningen van hoge kwaliteit”, aldus Rienk Postuma, directeur Vastgoed bij Lieven de Key. “Amsterdam kent een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen en Lieven de Key voegt graag woningen toe, zowel in buurten waar we al bezit hebben als in nieuwe buurten.”

Wonen in het groen

Arons & Gelauff Architecten maakte het stedenbouwkundig plan voor het gebied, in samenspraak met de huidige bewoners. Het plan zorgt voor wonen in en aan het groen. Het park wordt doorgetrokken tot in het hart van de gebouwen.

Het bureau ontwierp ook de sociale hurrwoningen. Zo’n 85 jongeren vinden hier hun eerste thuis, 58 huishoudens keren terug naar hun herkenbare buurt en krijgen energiezuinige woningen met een binnentuin. Doordat de huiskamers aan de achterzijde van het gebouw op de begane grond liggen, is er veel contact met de straat.

Aan de Jan Tooropzijde van het gebouw keert de bestaande horeca terug. Het nieuwe gebouw sluit qua hoogte, ritmiek en het gebruik van prefab-gevelelementen aan op de architectuur van de wijk. Halverwege het gebouw komt een enorme poort, die toegang biedt tot het park.

Sloop-nieuwbouwplan

Lieven de Key is sinds 2012 eigenaar van de portiekflats aan de Johan Greivestraat en Piet Mondriaanstraat. De afgelopen jaren werd zowel renovatie als sloop/nieuwbouw onderzocht. De bewonerscommissie Johan-Piet stemde in 2018 in met de keuze voor sloop-nieuwbouwplan. Samen met de bewoners en gemeente doorliep Lieven de Key een samenwerkingstraject om te komen tot een nieuwbouwplan waar alle betrokkenen blij mee zijn.

De gemeente draagt zorg voor de inrichting van de woonomgeving en trekt de parkachtige, groene zone langs het spoor verder door. De vernieuwing van de Johan Greivestraat valt onder de gebiedsontwikkeling van Overtoomse Veld. In Overtoomse Veld is de stedelijke vernieuwing in volle gang. Het karakter van de wijk is daarmee aan het veranderen van monotone woonwijk naar een levendig stedelijk gebied.

Laatste nieuws

Evenementen