Leyten trapt Spoordok Leeuwarden af met nieuwe studentenflat

De Rotterdamse vastgoedontwikkelaar Leyten gaat aan de Wester Stadsgracht en Lange Marktstraat in Leeuwarden ruim 350 studentenwoningen en ca. 50 appartementen realiseren. Het project is onderdeel van de grote gebiedsontwikkeling Spoordok. 

Het gebouw zal bestaan uit een toren van 15 verdiepingen, geflankeerd door twee lagere vleugels die de bestaande parkeergarage omzomen, de andere zijden van de parkeergarage worden voorzien van een groene gevel. De bouw start naar verwachting in de 2de helft van 2026.

Tegengaan eenzaamheid 

Er zal een mix van zelfstandige en onzelfstandige studentenwoningen worden gerealiseerd. De onzelfstandige woningen die in clusters van 5 of meer voorzieningen als een woonkamer-keuken delen, richten zich op het creëren van een huishouden onder de bewoners. Hiermee moet eenzaamheid, een urgent thema onder studenten en jongeren, worden tegengegaan. Ook voor de zelfstandige woningen zullen veel gemeenschappelijke ruimtes worden gemaakt zoals een daktuin, multifunctionele woonkamers en studieplekken. Een community-manager moet de sociale interactie bevordereren en een veilige, hechte woonomgeving ondersteunen.

Nieuwe terp

De komende jaren moet de nieuwe Leeuwarder wijk Spoordok vorrm krijgen. De totale gebiedsontwikkeling zal tot zeker 2040 duren en omvat 275.000 m2 met ruim 2.000 woningen. Onderdeel van de gebiedsontwikkeling is de realisatie van een nieuwe terp -Leeuwarden is ontstaan op drie terpen- van 12 meter hoog waarmee wordt ingespeeld op water als leidend thema bij gebiedontwikkeling. Onder de terp komt plek voor voor 900 (deel)auto’s en een nieuwe Spoorlaan voor het autoverkeer en de bussen. Bovenop komt een nieuw groot stadspark: Arcadia. Rondom de terp komen de 2.000 woningen en andere functies. Het gebied is opgedeeld in 4 deelgebieden maar met een tweetal projecten, waaronder de studentenhuisvesting,  kan op korte termijn worden gestart. 

Het project van Leyten in Spoordok sluit aan op eerdere ontwikkelingen van Leyten in Leeuwarden, zoals het naastgelegen complex Markt058 met ruim 500 studentenwoningen en 12.000 m2 commerciële voorzieningen. 

Laatste nieuws

Evenementen