Krappe woningmarkt drijft koopprijzen flink op

Het aantal opgeleverde koopwoningen op de nieuwbouwmarkt daalt al enkele jaren.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

De gevolgen hiervan voor de markt van bestaande koopwoningen worden de laatste twee kwartalen steeds duidelijker. Het dalend aantal nieuwbouw koopwoningen bemoeilijkt ook de doorstroming vanuit de bestaande koopwoningen en daardoor neemt het aanbod drastisch af. Een deel van de eigenaar-bewoners stelt eventuele verhuisplannen uit of zet die om  in plannen voor verbouwing van de huidige woning. Het resultaat is een ongekend krappe woningmarkt van zowel nieuwe, als bestaande koopwoningen, met fors stijgende woningprijzen en een licht dalend aantal verkopen in het eerste kwartaal van 2021.

Door het enorme pakket aan ondersteuningsmaatregelen zijn tot nu toe relatief weinig woonconsumenten echt geraakt door de coronacrisis, waardoor de vraag naar koopwoningen onverminderd groot blijft. Daar staat tegenover dat het aanbod van koopwoningen op de markt van nieuwbouwwoningen en inmiddels ook in de bestaande woningvoorraad steeds kleiner is geworden.

Onder deze omstandigheden is de enorme koopprijsstijging in het eerste kwartaal van 2021 niet onverwacht; ook omdat deze prijsontwikkeling nog steeds gefaciliteerd wordt door de inkomensontwikkeling, een toenemend eigen vermogen van huishoudens, de historisch lage hypotheekrente, de verruimde criteria voor hypotheekverstrekking en door een in de laatste twee jaar weer oplopend aandeel aflossingsvrije hypotheken. De mediane koopprijs van de NVM is in het eerste kwartaal van 2021 met 14,7% gestegen ten opzichte van een jaar geleden en komt nu uit op € 385.000.

https://www.tudelft.nl/bk/actueel/nieuws/