Karin Laglas: ‘Den Haag mag niet op de stoel van de corporatiedirecteur zitten’

“Wat een systeemwereld is de volkshuisvesting. Wat maken we het moeilijk met alle regels, alle toezichthouders en politieke invloed.”

Dit zegt Karin Laglas in een afscheidscolumn als voorzitter van de directieraad van Ymere. “Als politiek Den Haag kan ingrijpen in de bedrijfsvoering van een corporatie door plotsklaps een huurbevriezing voor alle sociale huurders – ook voor hen die dat niet nodig hebben - af te kondigen, dan is dat nogal wat.”

Volgens haar zit de politiek te veel op de operationele stoel. “En ik ben het dan ook van harte eens met Aedes-voorzitter Martin van Rijn: ‘zo kunnen we niet werken’. En dan heb ik het niet eens over de inmiddels € 86 mln aan Verhuurderheffing die we afgelopen jaar aan de staat hebben overgemaakt. Bizar”, aldus Laglas. Zij gaf zeven jaar leiding aan Ymere. De corporatie staat er volgens haar goed voor. Financieel gezond, gefocust op het leveren van de afgesproken maatschappelijke prestaties. Ymere is op weg om jaarlijks vijfhonderd woningen bij te bouwen. Laglas wordt opgevolgd door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS.

In de editie van 25 juni verschijnt een interview met de scheidend corporatiebestuurder, samen met haar Haagse evenknie Willem Krzeszewski die met pensioen gaat.

img
Redacteur
Profiel