Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 3% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In juli bedroeg de inflatie 4,6%.
Sinds mei, toen het inflatiepercentage op 6,1% uit kwam, daalt de inflatie maandelijks met ongeveer een procent. De daling in augustus is nog iets groter. De ECB verhoogt de rente sinds vorig jaar stapsgewijs om de inflatie in te dammen. Het streefpercentage is 2%.
Energie goedkoper
De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming). In augustus was energie 46,7 % goedkoper dan een jaar eerder. In juli waren de prijzen 34,5% lager dan in dezelfde maand vorig jaar.
Ook de prijsontwikkeling van voeding had een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis van voedingsmiddelen daalde van 11,7% in juli naar 9,7% in augustus. Vooral de prijsontwikkelingen van vlees en brood- en graanproducten droegen bij aan deze afname. Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van vliegtickets een drukkend effect.
Nederland overtreft eurozone
Het CBS berekent de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en op basis van de Europese geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Volgens de HICP waren consumentengoederen en -diensten in Nederland in augustus 3,4% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in juli was dat 5,3%. De inflatie in de eurozone was in augustus, evenals in juli, 5,3%.