Inflatie naar 4,6% in juli

De inflatie duikt na maanden weer onder de 5%. Consumentengoederen en -diensten waren in 4,6% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo meldt het CBS.

In juni bedroeg de inflatie nog 5,7%. Sinds de recordhoogte van 14,5% in september 2022, daalt de inflatie geleidelijk. In maart bedroeg de inflatie 4,4%, vervolgens ging het percentage weer omhoog. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van 2% en verhoogt derhalve de beleidsrente stapsgewijs. Afgelopen week kwam er wederom een kwartprocent bij. De beleidsrente staat nu op 3,75%, het hoogste percentage ooit. In september besluit de ECB of verdere renteverhoging noodzakelijk is.

De afname van de inflatie in juli wordt vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) veroorzaakt. Sinds januari dalen de prijzen van energie gestaag. In juli was energie 34,5% goedkoper dan een jaar eerder en n juni waren de prijzen 19,1% lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Woninghuren stijgen minder snel

De inflatie daalde volgens het CBS ook door de ontwikkeling van de woninghuren. Op basis van voorlopige cijfers waren de woninghuren in juli 2023 gemiddeld 2,1% hoger dan een jaar eerder. In juli 2022 was de stijging groter, toen was de gemiddelde huurstijging op jaarbasis 3%.

De verhoging van de accijns op motorbrandstoffen remt de daling van de inflatie echter af. In juli 2023 waren motorbrandstoffen weliswaar 11,1% goedkoper dan in juli 2022, maar in juni 2023 was de prijsdaling op jaarbasis 23,2%. De verhoging van de accijnstarieven van benzine, diesel en LPG volgt op een eerdere verlaging van de tarieven in april 2022.