Ikea investeert wereldwijd € 5,8 mrd in vastgoed rondom zijn winkels

Ikea is van plan de komende drie jaar € 5,8 mrd in vastgoedontwikkelingen rondom zijn winkels te investeren.

De vastgoedtak van Ikea, Ingka Centres, heeft nu € 9,5 mrd aan beleggingen in vastgoed, maar zal dit verder uitbreiden, ook in stedelijke centrumlocaties in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Volgens Gerard Groener, topman van Ingka Centres, is het beleidsplan een resultaat van onderzoek naar vastgoed en consumentengedrag, waardoor ‘een geheel nieuwe manier van denken over winkelcentra is ontstaan’.

Winkels moeten daarbij onderdeel gaan vormen van ontmoetingsruimtes en Ikea-winkels moeten deel gaan uitmaken van een gebied en niet apart in een gebouw zitten, zoals nu het geval is.

Ingka Centres, dat buiten zijn winkels al veel vastgoed bezit, zal zich meer gaan richten op stedelijke centra. In India en China is het daar al druk mee bezig. Daar horen ook kantoren, hotels en woningen bij.

Ikea zal zijn winkels minder aan de rand van de stad neerzetten en kleinere winkels in stadscentra gaan vestigen. Groener gaf te kennen dat Ikea zich in eerste instantie richt op dertig mega-steden om daar locaties te vinden. De tweede Nederlandse winkel van Ikea was aan de Stadhouderskade in Amsterdam.