IVBN: regulering middenhuur jaagt investeerder weg

De belangenvereniging van commerciële vastgoedeigenaren, IVBN, vreest dat als de overheid het middenhuursegment van woningen gaat reguleren, de commerciële beleggers zullen zullen terugtrekken uit deze markt. Dan zullen zij helemaal geen huurwoningen in het middensegment meer realiseren.

IVBN heeft een visiestuk over de dreigende regulering van het midden- en vrije huursegment gepubliceerd.

Van de 2,9 mln huurwoningen zijn er maar 300.000 in het vrije sector segment boven een huurprijs van € 720. Leden van IVBN verhuren van die 300.000 vrije sector huurwoningen circa 100.000. Dat doen de leden nu op marktconforme wijze en ze zijn jaarlijks goed voor 7000 nieuwe huurwoningen in dit segment. Dat is volgens IVBN meer dan 10% van de jaarlijkse totale jaarlijkse nieuwbouwproductie van zo’n 65.000 woningen. De rest betreft koopwoningen en zo’n 20.000 overwegend sociale huurwoningen van corporaties onder een huurpijs van € 720.

IVBN-leden beschikken over het commitment én de slagkracht, zo beweert de IVBN, om veel meer middenhuur woningen (prijsklasse € 720 - €1.000/€ 1.200) binnen de vrije huursector te realiseren. Er dreigt nu echter regulering van dat middensegment via een noodknop waarmee individuele gemeenten de huurprijs van bestaande vrije sector huurwoningen kunnen gaan beperken. Dat zal lange termijn investeerders met een maatschappelijk perspectief wegjagen van deze markt, zo zegt de IVBN. En dat nota bene, vervolgt de IVBN, terwijl diverse gemeenten de nieuwbouw van nieuwe midden- en vrije sector huurwoningen met teveel eisen en met niet-passende grondprijzen vrijwel onmogelijk maken.

Het vrije sector segment is zo klein door enerzijds de fiscale bevoordeling van de koopmarkt en anderzijds de dominantie van de sterk gesubsidieerde sociale huurwoningenvoorraad. Daarbij komt dat wethouders in de grote steden terughoudend zijn, om lokale corporaties toestemming te geven een deel van hun voorraad in de middenhuur te gaan verhuren, omdat er ook een tekort is aan sociale huurwoningen. Kortom: een te klein segment, waar veel vraag naar is.

IVBN adviseert het Rijk, de provincies en de gemeenten dan ook om het voornemen van regulering zo snel mogelijk weg te nemen. Het maken van deze keuzes is vogens de vereniging niet goed voor de Nederlandse woningmarkt.