IVBN: Kabinet verliest met zijn maatregelen de focus op de lange termijn

Volgens de vereniging voor institutionele beleggers IVBN heeft het kabinet in de miljoenennota te weinig oog voor institutionele beleggers.

Zo kondigt het kabinet opnieuw een verhoging van de overdrachtsbelasting (nu zelfs naar 10,4%!) aan en zegt het voornemens te zijn om directe investeringen in vastgoed door fiscale beleggingsstellingen af te schaffen. Die overdrachtsbelasting ging al van 8 naar 10,1 % maar daar is nog eens 0,3 % bijgekomen.

Ook door het fiscale beleggingsinstellingen te verbieden direct in vastgoed te investeren, wordt de groep institutionele beleggers geraakt. Laatsgenoemde maatregel hing in 2017 ook boven de markt, maar werd toen weer ingetrokken. De IVBN zegt nu ‘onaangenaam verrast’ te zijn door het besluit.

De organisatie denkt dat het doel om 900.000 te realiseren in 2030 door dit soort maatregelen niet dichterbij komt. Ook ten aanzien van de aangekondigde regulering van de (aanvangs)huurprijzen van middenhuurwoningen – waarvoor nog geen definitieve invulling is gevonden – mist de politiek volgens de IVBN de focus op de lange termijn. Het vervreemdt de partijen van zich – de institutionele beleggers! – die inzetten op samenwerking met het Rijk, gemeenten en woningcorporaties, zodat, aldus de IVBN, ‘voortaan alle huurders en woningzoekenden toegang kunnen krijgen tot een betaalbare en duurzame woning’.