ING stelt € 250 mln aanvullend beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds

ING stelt € 250 mln financiering beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds, dat tegen gunstige voorwaarden leningen verstrekt voor het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen.

Dit bedrag komt bovenop eerdere financieringen van ING van € 200 mln in 2023 en € 50 mln in 2021. Hiermee wil ING via Nationaal Warmtefonds de verduurzaming van woningen voor zo veel mogelijk woningbezitters financieel haalbaar maken.

Nationaal Warmtefonds verstrekte in 2023 leningen aan meer dan 20.000 huishoudens voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van daken en het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen en warmtepompen – een stijging van 30% ten opzichte van 2022. Behalve aan particuliere woningeigenaren leende Nationaal Warmtefonds aan VvE’s en scholen. Het verstrekte bedrag had in 2023 een totaalwaarde van € 267 mln. Naar verwachting zal het aantal huishoudens dat in 2024 geholpen kan worden nog verder stijgen.

Renteloos

Meer dan de helft van de verstrekte ‘Energiebespaarleningen’ aan particuliere huiseigenaren kende een rente van 0%, die beschikbaar wordt gesteld voor huiseigenaren met een gezinsinkomen tot € 60.000. Als huishoudens daarbij op basis van hun beperkte leencapaciteit in aanmerking komen voor de combinatielening, betalen zij de eerste vijf jaar ook geen aflossing.

Ook maakt Nationaal Warmtefonds het mogelijk om leningen te verstrekken aan huishoudens die niet in aanmerking komen voor een financiering, bijvoorbeeld vanwege een te hoge leeftijd of omdat mensen geen of te weinig aflosmogelijkheden hebben.

Zonnepanelen

De populairste maatregelen voor particuliere woningeigenaren bestonden afgelopen jaar uit de installatie van zonnepanelen, hoogrendementsbeglazing, warmtepompen, isolerende deuren en dakisolatie. Het gemiddelde leenbedrag voor huiseigenaren met een rentedragende lening was in 2023 circa € 12.000. Woningeigenaren met een renteloze lening leenden gemiddeld bijna € 11.000. Voor VvE’s bestonden de populairste maatregelen uit installatie van hoogrendementsbeglazing, gevelisolatie, zonnepanelen, dakisolatie en vloerisolatie. Het gemiddelde leenbedrag per appartement was circa € 18.000.

Behalve aan verduurzaming dragen de leningen eraan bij dat de energierekening van Nederlandse gezinnen betaalbaar blijft wat ten gunste komt van hun financiële veerkracht.

Laurens de Vos, directeur Business Banking bij ING in Nederland: ‘Om de energietransitie mogelijk te maken moet je kijken naar de financiële haalbaarheid. Verduurzaming moet ook financieel lonen en niet iedereen heeft de middelen om de investering hiervoor zelf te doen of het inkomen om de financieringslasten te dragen.’