IMF: overheden, neem maatregelen tegen schuld commercieel vastgoed

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vreest dat Covid-19 de vooruitzichten voor commercieel vastgoed zo heeft veranderd, dat prijzen gaan dalen. Dat zou wereldwijd stevige  gevolgen kunnen hebben voor de financiële stabiliteit.

Het IMF concludeert dit in het Global Financial Stability Report, April 2021.

Covid-19 en de maatregelen ter beteugeling van de pandemie hebben grote gevolgen gehad voor commercieel vastgoed overal ter wereld en dan met name voor de hotel-, kantoor- en winkelvastgoedsector. Het IMF denkt dat een deel van deze gevolgen permanent zullen worden omdat mensen nu meer gewend zijn aan online-retail en werken vanuit huis. Het IMF vreest dat de vraaguitval voor het traditionele commerciële vastgoed in combinatie met de grote omvang van de sector en de gewoonte fors gebruik te maken van vreemd vermogen de financiële stabiliteit in gevaar kan brengen.

Makkelijk geld 
Het IMF ziet de risico's op prijsdalingen groeien nu de vraag naar commercieel vastgoed door gebruikers afneemt. Tegelijkertijd ziet de organisatie dat beleidsmakers er juist op mikken financiële condities gemakkelijk te houden om de economie te stimuleren. Met een lage rente en 'gemakkelijk' geld zullen de prijzen voor commercieel vastgoed echter op een onrealistisch hoog niveau blijven. Als ze dan toch dalen, zal dat een groot effect hebben omdat banken en financiële instellingen dan in de problemen komen. Dat heeft dan weer effect op de reële economie omdat dit ook gevolgen zal hebben voor andersoortige leningen. Het IMF berekende dat als de yields van commercieel vastgoed met 50 basispunten dalen, het BBP op de korte termijn met 1,4% daalt en met 2,5% over de middenlange termijn. 

Daarom, waarschuwt het IMF, moeten overheden nu alvast kijken naar hun toolkits waarmee ze deze ontwikkeling kunnen tegenhouden. Overhden zouden loan-to-value's voor commercieel vastgoed moeten beperken en de vereiste dekkingsgraden voor leningen moeten aanpassen. Nadrukkelijk stelt het IMF dat beleidsmakers deze maatregelen niet alleen moeten beperken tot de banken-sector, maar ook uitrollen naar pensioenfondsen, verzekereraars en investeringsfondsen. Deze niet-bancaiere instellingen zijn immers een steeds grotere rol gaan spelen bij het verschaffen van vreemd vermogen voor commercieel vastgoed.   

Laatste nieuws

Evenementen