Hoofdkantoor KPN in Rotterdam wordt met 2800 m² uitgebreid

KPN heeft opnieuw een huurovereenkomst gesloten met Real IS voor zijn hoofdkantoor op de Wilhelminakade 123 in Rotterdam. Het wordt gerenoveerd en uitgebreid.

Real IS heeft het kantoorgebouw Toren op Zuid voor 20 jaar verhuurd aan KPN, namens het BGV IV fonds.

Het bestaande gebouw van architect Renzo Piano van circa 18.500 m² wordt volledig gerenoveerd en uitgebreid met ongeveer 2800 m². Hier wordt een KPN experience center ondergebracht en een conferentiecentrum. De bouwvergunning is eind januari al verleend en de bouwwerkzaamheden zijn vorige maand begonnen. De verbouwing wordt naar verwachting tegen het einde van 2017 afgerond.

Vorig jaar besloot KPN zijn hoofdkantoor te verplaatsen van de Binckhorst in Den Haag naar de Wilhelminakade in Rotterdam. Het aantal werknemers in Den Haag wordt met de helft teruggebracht. Aan het Maanplein 55 huurt KPN nog 20.000 m² van het in totaal 80.000 m² grote complex. Een aantal gebouwen wordt door COD getransformeerd naar woningen. 

Toren op Zuid werd 18 jaar geleden gebouwd en in 2010 aangekocht door Real IS van Commerz Real Investmentgesellschaft, eveneens een Duitse vastgoedbelegger. Real IS is een dochter van Sparkassenfinanzgruppe en verzorgt het real estate assetmanagement voor BayernLB.

Ook de openbare ruimte in dit voormalige havengebied van Rotterdam wordt gerevitaliseerd. De uitbreiding is ontworpen door V8 Architecten met de volledige instemming van Renzo Piano en in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam. De nieuwe plint van de toren illustreert volgens Real IS 'de vitaliteit van de 'Wilhelminapier en creëert een uitnodigende entree tot het gebied ten zuiden van het centrum van de stad, bekend om zijn hoogbouw en architectonische hoogtepunten'.

'Door nieuwe technologie te bruiken en met een modern kantoorontwerp kan de ruimte efficiënter gebruikt worden dan voorheen. We zijn blij dat KPN heeft besloten om het huurcontract voor lange termijn te vernieuwen', zegt Georg Jewgrafow, chief executive officer van Real IS.

'Met de geplande uitbreiding op de begane grond en een complete renovatie van de kantoortoren zal de vernieuwde KPN Tower voldoen aan onze eisen voor kantoorruimte. Het staat op een dynamische en centrale locatie, dicht bij het openbaar vervoer en het is gemakkelijk toegankelijk voor onze medewerkers, klanten en andere stakeholders', aldus Jan Kees de Jager, cfo van KPN. 'Bij KPN hebben we gekozen voor de renovatie van onze bestaande kantoor in Rotterdam in plaats van het bouwen van nieuwe kantoorruimte, in lijn met onze duurzaamheidsambities. Na de renovatie zal de KPN toren een van de slimste kantoorgebouwen in Nederland zijn, aangesloten op de cloud, energiezuiniger en met een beter werkklimaat voor medewerkers en bezoekers.'

Verhuurder Real IS werd geadviseerd door NL Real Estate. Het architectonische werk wordt uitgevoerd door V8 Architecten. Het technisch projectmanagement wordt verzorgd door Savills. De bouw wordt uitgevoerd door Dura Vermeer.

Laatste nieuws

Evenementen