Hogeschool Rotterdam huurt drijvend paviljoen

Het drijvend paviljoen, ooit onderdeel van het Rotterdam Climate Initiative, heeft in de Hogeschool Rotterdam een nieuwe huurder gevonden. In september verhuizen de opvallende bollen richting de RDM Campus op Zuid.

Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur van de hogeschool, tekende op 12 april de overeenkomst om het paviljoen de komende tien jaar te gaan huren van de gemeente. Het iconische gebouw krijgt een bestemming voor onderwijs en evenementen voor de hogeschool.

Van den Brink: ‘Het Drijvend Paviljoen wordt wereldwijd gezien als voorbeeld van hoe kan worden omgegaan met aanpassing aan de stijgende zeespiegel en bouwen op het water. Gebouwen als dit dragen bij aan het realiseren van een veerkrachtige stad.’

Het Paviljoen bevindt zich momenteel tijdelijk aan de Schiehaven, omdat het niet in de Rijnhaven kon blijven. Deze wordt gedempt om nieuwbouw mogelijk te maken. Door hoogbouw zijn er 2.000 tot 2.500 nieuwe woningen voorzien. Ook is er in de gebiedsontwikkeling onder meer ruimte ingetekend voor een nieuw stadspark.

Eerst was er geen bestemming voorzien voor het Paviljoen dat in 2009 werd gerealiseerd in het kader van het Rotterdam Climate Initiative, maar omdat de hogeschool het nu gaat huren blijft het iconische, klimaatadaptieve gebouw behouden voor Rotterdam. Daarnaast sluit het voor de hogeschool aan bij de ambitie om de campus op RDM verder uit te breiden. In september verhuist het paviljoen naar de campus waar het zal worden ingericht naar de behoeften van de hogeschool.