High-potentials 2017: Jonge carrièretijgers veroveren de markt

Veertigers en vijftigers opgepast: de vraag naar jongere, analytischer en sociaal wendbare carrièretijgers stijgt

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2017

In deze editie buigen de beslissers van het vastgoed zich over wie zij zien als de ‘high potentials’: een verrassende selectie aanstormend talent. In het afgelopen jaar verkregen opvallend veel vrouwen sleutelrollen in de top van het vastgoed.

Op de jaarlijkse Provada en de Real Estate Career Day in Delft zorgen organisaties zoals Fresh en Boss voor het klaarstomen van toptalent in het vastgoed. De studenten stampen, laverend tussen tentamens door, hoogwaardige evenementen uit de grond. Dat dwingt respect af, want de kwaliteit van de bijeenkomsten en de studenten stijgt. Veel vastgoedstudenten zijn analytisch sterk en vooral sociaal veel behendiger dan jaren terug. Ze zijn daarmee sneller inzetbaar voor het grote werk, maar in de crisis kregen ze die functies nauwelijks.

Wijsheid en een beetje bluf
Vorig jaar omschreef ‘high potential’ Eva Hukshorn (OVG) haar carrière met ‘een aaneenschakeling van toevalligheden, wijsheid, geluk en af en toe een beetje bluf’. Daar zit ook bij de bestudering van andere ‘high potentials’ veel waarheid in. Fresh-alumni die terugblikken zien verrassende opbloeiers, maar daartegenover staan er ook een aantal die niet doorstoten. Zij zijn allemaal goed opgeleid, analytisch en sociaal sterk, maar de geluksfactor bij het doorstoten naar topfunctie speelt een grotere rol dan vroeger.

Dat ligt ook de kandidaten zelf. Zitten ze in de lift, dan besluiten ze zo maar een time-out te nemen om zichzelf te ‘herpakken’. Ze kiezen plotsklaps voor een vrijwilligersbaan in het buitenland of een sportieve sabbatical. Dat hoeft echter helemaal niet verkeerd uit te pakken. Het voorbeeld voor veel vastgoedorganisaties was altijd McKinsey, die steevast de beste studenten aan zich bindt. Die moesten dan klimmen op een apenrots met jaarlijks vele afvallers: up-or-out. Dat systeem werkt niet meer. Het grootste talent eist namelijk van zichzelf en de organisatie vaak een ‘time-out’. Als de organisatie zo’n stap ziet als carrièrebreuk, zoals vroeger, dan mist zo’n bedrijf het grootste talent.

Sociale intelligentie
De crisis in het vastgoed heeft een hele generatie vastgoedprofessionals in een rol gedrukt van zzp’er. Voor hen is er ook goed nieuws. Daarvoor moet men afreizen naar Escalier, van de headhunters Jacques Craenen en Jeroen Schuur. Zij zijn bij veel van de transacties in het vastgoed betrokken. Escalier bedient de internationale markt, maar heeft ook coachingstrajecten voor mensen die van het tweede echelon willen doorstoten in het vastgoed. Craenen zag eind 2013 de vraag voor het eerst sinds de crisis toenemen. Craenen: ‘In de periode direct na de crisis werd voor het topsegment gekozen voor veilige, wat oudere kandidaten. Pas vanaf 2015 werden de kandidaten jonger. In 2016 is die trend doorgezet met meer analytische mensen, die gedijen bij private equity, financial engineering en asset management. Maar steeds belangrijker worden de deals zelf. Daarvoor moet je ook sociale intelligentie hebben. Ik denk dat dit jaar ook kansen zijn voor aantal 45’plussers omdat er bruggen moeten komen tussen het oudere management en de nieuwe mensen’. Schuur: ‘Veel jonge mensen hebben zich gestort op nichemarkten, zoals de ontwikkeling van hotels en studentenhuisvesting’. Craenen: ‘Acht jaren geleden keken mensen ervan op dat iemand als Dick Gort zo maar baas kon worden van ASR Vastgoed. Dat zullen we in de toekomst vaker zien.’

Echt concreet met namen wil Escalier natuurlijk niet worden. Daarom persoonlijke kanshebbers, zoals uit de MAB-gelederen Josje van der Veer en Françoise Dechesne en toppers uit de corporatiewereld, zoals Viviane Regout (en waar blijft de topfunctie voor Marlon Huysmans?). Zo maar een greep uit vastgoedtalent, en – niet geheel toevallig – allemaal vrouwen.

PropertyNL vroeg de ‘captains of industry’ uit de januari-editie naar hun helden van morgen. Dat leverde de volgende namen op:
Sanne Andrée Wiltens (Studio Fabrick)
Eveline Bougie (Loyens & Loeff)
Dirk Brounen (Tias/Tilburg University)
Stephane Cohnen (Gosto Real Estate)
Rik Eertink (CBRE GI)
Philip van der Ent (Impact Vastgoed)
Sander Groet (A´dam Tower)
Bram Harding (Ping Properties)
Dirk Heesakkers (Cromwell Property Group)
Bianca Hogervorst (ING)
Pauline Leeghwater (Loyens & Loeff)
Sjoerd Lycklama (OVG)
Hilke Nijmeijer (CBRE GI)
Eric-Jan Pleijster (Lola Landscape architects)
Nanne de Ru (Powerhouse)
Wouter Valkenier (Studio Valkenier)
Babette Vos (Van Doorne)
Justine van Zoest (Studio Fabrick)
Laura Zuidgeest (Era Contour)

De namen zijn ons aangereikt door:
Lesley Bamberger, Kroonenberg Groep
Wouter de Bever, Deutsche Hypo
Roel van der Bilt, Rabo
Jaap Blokhuis, Multi
Bart van Breukelen, Synchroon
Martijn Dirks, Provast
Job Dura, DuraVermeer
Jaap Gillis, BPD
Peter Göbel, ING Real Estate
Dick Gort, ASR
Taco de Groot, Vastned
Peter van der Gugten, Heijmans
Dick van Hal, Bouwinvest
Marco Hekman, CBRE
Peter Helfrich, Patrizia
Ronald Huikeshoven, AM
Manfred Kuhl, Holland Immo Groep
Peter Kuiten, Certitudo
Karin Laglas, Ymere
Jeroen Lokerse, C&W
Mark McLaughlin, Valad Europe
Eijk van Otterloo, Heren2
Jaap van Rhijn, Colliers
Jan Willem van Roggen, NIBC Bank
Rutger Schuur, ABN Amro
Aad Slokker, Slokker Bouwgroep
Bernd Stahli, NSI
Jan Hein Tiedema, OVG
Bas van Veggel, COD
Aart Jan Verdoold, Green Real Estate
Martin Verwoert, Mavet
Daan van der Vorm, Vorm
Anneke de Vries, Ahold RE&C
John van Wanrooij, Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling