High Potentials 2018: Phlip Boswinkel, Local

Vanaf zijn studie natuurkunde heeft duurzaamheid centraal gestaan in zijn handelen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Na eerst vijf jaar HBG/BAM en aansluitend zes jaar Multi Vastgoed heeft hij vervolgens bij OVG zijn kennis en energie in de meest ambitieuze projecten kunnen stoppen. In 2008 richtte hij Local op, waarvan hij een van de drie eigenaren is.
Sinds vier jaar richt Boswinkel zich specifiek op de Haagse markt en staat de Binckhorst centraal in de projecten van Local. In dit complexe gebied komen alle aspecten samen die hem aanspreken: een gezamenlijke, brede aanpak, leefbaarheid voor alle betrokkenen en duurzaamheid.
In de veranderende vastgoedmarkt is vernieuwing essentieel. Nieuwe vormen van samenwerking tussen markt en overheid en transparante, integrale aanpak van binnenstedelijke herontwikkeling komen zo bij elkaar. Parallel aan zijn uitvoerende werk, is Boswinkel daarom Fellow aan de Amsterdam School of Real Estate, waar hij verantwoordelijk is voor Gebiedsontwikkeling en Vastgoedontwikkeling. Deze directe link met de theorie geeft hem de gelegenheid om nieuwe wetenschappelijke modellen mee te ontwikkelen en toe te passen in de praktijk.

Het belangrijkste de komende jaren?
In de komende vijf jaar krijgt wonen in de stad in Den Haag een nieuwe dimensie: 20.000 woningen erbij in de bestaande stad. Woningen zoals de stedelijke mens zoekt. Met de nadruk op gemeenschappelijk gebruik van de semi-openbare ruimte en van allerhande services. Van deelauto’s, gemeenschappelijk buitengebied, gereedschap tot deelboten. De veranderende vraag vereist een nieuwe vorm van vastgoed. Privéruimtes kunnen mogelijk kleiner, maar semiopenbare ruimtes en gebieden vergen hoge kwaliteit en misschien wel meer ruimte dan nu. Ik ga ervan uit dat het ons lukt om deze nieuwe leefbare stad in De Binckhorst te realiseren, en zal trots zijn als wij dit resultaat over 5 jaar bereikt hebben!

Als u niet in het vastgoed was beland, dan...?
Mijn voorliefde voor complexe problemen en samenwerking met anderen zal mij zeker in een wereld gezet hebben waarin gezamenlijk naar een duurzaam en concreet doel gewerkt wordt. Daarnaast ben ik graag op het water. Als catamaranzeiler houd ik van extreme omstandigheden en ben in mijn element als het hard waait. Mogelijk dat ik dan ook een combinatie van deze twee had gevonden in het ontwikkelen van duurzaam transport over water. Of misschien had ik gewoon een heel mooie boot gebouwd.

Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Verandering van de vastgoedmarkt vergt naast visie doorzettingsvermogen. De afgelopen tien jaar heb ik – gestart aan de vooravond van de crisis in 2008 – laten zien wat doorzetten inhoudt. Deels tegen de stroom in heeft Local projecten ontwikkeld, zoals De Tempel, Dunea Zoetermeer en Villawal Nieuwegein, die andere partijen op dat moment voor onmogelijk hielden. Het resultaat mag er zijn: al deze projecten dragen direct bij aan een gezonde woon- of werkomgeving en de leefbare stad.

Meest gebruikte app?
Whatsapp; communicatie is de afgelopen tien jaar enorm veranderd. De beschikbaarheid van informatie is gigantisch. Toch blijft menselijk contact essentieel in ons vak. Directe lijnen naar alle betrokkenen bij een project kan ik met Whatsapp op een handige manier realiseren.

Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
De vraag van gebruikers vindt steeds meer een weg naar de ontwikkelaar. Groepen van toekomstige huurders en kopers zetten wij nu al veelvuldig in bij onze projecten. Zo ontstaat een product waar de gebruiker om vraagt, vastgoed waaraan mensen echt iets hebben. De digitale ontwikkelingen zullen deze input van gebruikers niet alleen sneller en makkelijker maken, maar hopelijk ook verder verbeteren. Wij denken daarbij aan gebruikersgroepen die in het ontwerpproces invloed hebben op de keuzes, en interactief en 3D betrokken worden bij de ontwikkeling van hun toekomstige woning of werkplek. Daarnaast zullen gebruikers steeds meer geholpen worden door slimme systemen in het vastgoed. Slimme systemen die gelijktijdig comfort verhogen en energie besparen, om zo de stad leefbaar te houden.

Gelooft u in smart buildings?
Gebouwen realiseren zonder slimme installatie-toepassingen is nu al ondenkbaar. Om wonen en werken betaalbaar te houden zal de gebruiker de komende jaren veel meer geholpen worden bij het besparen van energie en het verhogen van het comfort. Het mooie van de systemen is dat dit gelijktijdig kan: energiebesparing gaat niet ten koste van comfort, maar smart buildings koppelen deze twee juist en versterken elkaar.

Spannendste klus?
Wij werken momenteel aan ‘The Switch’, een hoogbouwcomplex van 140 m hoog en 90.000 m² groot in de Binckhorst. Een complex waarin alle aspecten van de nieuwe stad samenkomen: nieuwe woonconcepten op grote hoogte, gecombineerd met nieuwe energieconcepten om de woningen op lange termijn betaalbaar en duurzaam te houden. Wonen voor iedereen: niet alleen voor starters maar ook voor gezinnen en ouderen, en dat op een hoogte van 100 tot 140 m. Omdat de Binckhorst nu nog geen onderdeel van de stad is, is dit project meteen ook de gangmaker van het nieuwe stadsdeel. De voorzieningen die wij voorzien spelen alvast in op de toekomst van dit gebied. Niet alleen winkels, maar ook onderwijs en cultuur moeten onderdeel worden van dit project. Dit vergt veel van de samenwerkende partijen; gemeente, marktpartijen en ontwerpers begeven zich op nieuw terrein, wat een enorm leuke uitdaging is en tot zeer verassende resultaten kan leiden.

Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Inspiratie. Op Sicilië bezocht ik een Griekse tempel, die daarna Romeins is geweest, door Noormannen als paleis is gebruikt en nu een katholieke kerk is. Hergebruik avant la lettre. Door goede locatie en materiaalkeuzes al meer dan 2500 jaar vastgoed.

What keeps you ticking?
The kick van succes. Van tevreden gebruikers van projecten die wij hebben gemaakt. Wij houden nauw contact met onze gebruikers, en leren van opgeleverde projecten. Maar de trots van een bewoner van Villawal is het belangrijkste: dankbaarheid voor de energie die wij in projecten hebben gestoken, en plezier van een leefbare stad!