Ferdinand Grapperhaus is ceo van Physee Technologies, onder meer Nederlandse start-up van het jaar in 2014, dat hij in 2014 samen met Willem Kesteloo oprichtte.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018
Physee wil de gebouwde omgeving op een esthetische manier energieneutraal maken. Het bedrijf ontwikkelde onder meer de PowerWindow-technologie, glas dat elektriciteit produceert met behoud van de doorzichtige eigenschappen.
Daarvoor was hij mede-eigenaar van een studentenchauffeursbedrijf in Delft, was hij geïnterneerd bij het Europees Octrooibureau en bezorgde hij pizza’s. Forbes Magazine plaatste hem in 2017 in de ‘Forbes 30 onder 30 Europa’. Grapperhaus heeft een Master of Science in toegepaste natuurkunde, spreekt naast Nederlands en Engels Spaans, Frans, Zweeds en Duits en speelt cabaret.
Het belangrijkste de komende jaren?
Een (clean-)techbedrijf van begin af aan ontwikkelen is een hele uitdaging met veel belangrijke doelen. Onze eerstvolgende uitdaging is te groeien tot het punt dat we positieve omzet draaien, zodat we vandaar uit onze eigen innovaties kunnen financieren om nog meer impact te hebben.
Als u niet in het vastgoed was beland, dan...?
Eigenlijk staat ons bedrijf met één been in vastgoed (aan de klantenkant) en het andere been staat in deep-tech. Dat vind ik nog altijd fantastisch: met mensen en technologie oplossingen ontwikkelen en schaalbaar maken.
Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Ik kan mensen goed met elkaar verbinden op basis van een missie (in technologie).
Meest gebruikte app?
Spotify en Waze – veel kilometers met veel muziek.
Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
Helaas heel langzaam. De tenderstructuur en aannemersverhoudingen staan snelle verandering gewoon in de weg. Daardoor zie ik wel bijzonder veel kansen voor degenen die snelle verandering aandurven, vooral innovatie bij renovatie.
Gelooft u in smart buildings?
Ja. Bij Physee kijken we fundamenteel anders naar een gebouw. We vergelijken het zelfs met een levend organisme. Het gebouw-(klimaat)beheersysteem vormt de hersenen. Hoe meer input deze krijgt van het zenuwstelsel (interne sensoren en domotica) en de huid (gevelsensoren en actuatoren), des te efficiënter en comfortabeler het wordt voor investeerders en huurders.
Spannendste klus?
Bold in Amsterdam van Vorm-ontwikkeling. Met bijzonder veel lef wordt daar iets ontwikkeld met echte meerwaarde voor de eindgebruikers. Daar komen veel woningeigenaren straks dírect in contact met opwekken van zonnestroom doordat het in het raam in hun woonkamer gebeurt en niet alleen maar op het dak. Dat is toch fantastisch!
Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Ongekend veel inspiratie en nieuwe ideeën, omdat ik alles weer de revue laat passeren – eerst in gedachten en daarna in gesprek met mijn vriendin.
What keeps you ticking?
Dat het aan jezelf is om een betere wereld te ontwerpen en te bouwen.
Foto: Sjors Massar