Herontwikkeling De Ster in Rotterdam tot woningen van start

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is als gedelegeerd ontwikkelaar in opdracht van en in samenwerking met Profound Asset Management gestart met de herontwikkeling van gebouw De Ster in Rotterdam tot 169 vrijesectorwoningen.

Daarnaast krijgt het kantoorpand aan de Schorpioenstraat een groot aantal voorzieningen in de plint.

De herontwikkeling van De Ster is het eerste grootschalige transformatieproject in de buurt van intercitystation Rotterdam Alexander. In samenwerking met de gemeente Rotterdam zal het gebied getransformeerd worden van een anoniem en monotoon gebied, naar een levendig centrum met woon-, werk-, winkel- en vrijetijdsfuncties. Groot opgezette terrassen zullen niet alleen de bewoners van de nieuwe woningen bedienen, maar ook de kantoorgebruikers en het winkelend publiek. Functies waaraan gedacht wordt zijn een brasserie, café of restaurant. Op het dak van het gebouw is ruimte voor een restaurant met daktuin.

In totaal levert de herontwikkeling als deze in het eerste kwartaal van 2024 afgerond is 15.000 vierkante meter nieuwe woonruimte op en 1000 vierkante meter voorzieningen op de begane grond. Architectenbureau Mecanoo van Francine Houben tekende voor het ontwerp, Van Omme & de Groot is de Rotterdamse aannemer.

Het gebouw uit 1992 blijft behouden en wordt getransformeerd naar een duurzame woontoren. De huidige ramen worden vervangen en groter gemaakt zodat er meer daglicht de woningen in komt. De gevel lijkt straks nieuw, maar wordt bijna volledig hergebruikt. Om de gevel worden banden aangebracht zodat het gebouw een nieuwe uitstraling krijgt passend bij een woongebouw. In de banden zijn ook de balkons verwerkt voor de woningen. Verder komt er een publieksvriendelijke, uitnodigende transparante entree, met glazen puien en hoge plafonds. De parkeergarage op de begane grond verdwijnt en maakt onder andere plaats voor horeca, zoals een restaurant, lunchroom of koffiebar.