Heineken geeft beheer van alle 750 cafés uit handen

Cafébazen die van Heineken huren, kunnen voor vragen of klachten over hun pand niet langer terecht bij het bedrijf zelf. De brouwer geeft het management en dagelijks beheer over zijn ruim 750 panden uit handen aan QB Management.

QB Management is een dochterbedrijf van vastgoedontwikkelaar Boelens De Gruyter en vastgoedbelegger Quan Investors van Boris Brummelhuis, die eerder de Chalet Group van miljardair Marcel Boekhoorn leidde. Heineken kan zich zo concentreren op het brouwen en verkopen van bier, aldus QB-directeur Rutger van Eeuwijk. De kroegbazen krijgen volgens Van Eeuwijk bij onderhoud voortaan te maken met vastgoedbeheerder Propertyview, in plaats van Heinekenmedewerkers. ‘Propertyview loopt al rond in de straten waar de kroegen zitten, bijvoorbeeld omdat ze daar winkels beheren.’

De vastgoedportefeuille bestaat uit ruim 750 panden die eigendom zijn van Heineken of die de brouwer van de eigenaar huurt. QB Management gaat de portefeuille optimaliseren door nieuwe aantrekkelijke locaties te huren of aan te kopen en locaties die voor Heineken niet langer interessant zijn af te stoten. ‘Dat is niet anders dan wat Heineken vroeger deed, die was ook altijd op zoek naar nieuwe locaties’, aldus Van Eeuwijk, die eerder de verhuur leidde voor de Nederlandse winkelcentra van Unibail.

Het merendeel van de panden wordt door Heineken onderverhuurd. Heineken heeft nog zo’n 140 cafés in eigendom. Er zitten talrijke iconische etablissementen tussen, zoals Café Hoppe en de Heinekenhoek in Amsterdam, Café van Bommel in Maastricht, Beers & Barrels en De Jansbar in Utrecht en Hotel New York in Rotterdam. Horecadirecteur Marc Jitta van Heineken benadrukt dat het niet de intententie van de brouwer is om afscheid te nemen van die panden. ‘We hadden vroeger veel meer panden. Achter de panden die nu nog over zijn, zit voor 90% een belangrijk verhaal en het is niet des Heinekens om geschiedenis van de hand te doen.’

Het besluit het beheer over te dragen dateert overigens al van voor de Coronacrisis. Van de zes mensen die zich bij Heineken met vastgoed bezighielden, gingen er drie met pensioen. Een mooi moment volgens de brouwer om het vastgoedmanagement voortaan bij een professionele partij te laten en zelf zich te concentreren op het brouwen en verkopen van bier. Veel kroegeigenaren hebben tijdens de lockdown wel een huurachterstand opgebouwd bij de brouwer. Die financiële afwikkeling met de ondernemers blijft Heineken zelf doen.

Laatste nieuws

Evenementen