Heimstaden koopt 168 appartementen in 5Tracks Breda

De van oorsprong Scandinavische woningverhuurder Heimstaden koopt 168 nieuwbouwappartementen in Breda van ontwikkelcombinatie Synchroon en JP van Eesteren.

De woningen worden ontwikkeld door Synchroon en JP van Eesteren, dochterondernemingen van TBI Holdings, als onderdeel van het 5Tracks-project dat vlakbij Breda Centraal Station verrijst. De bouw start naar verwachting in de tweede helft van 2021, de oplevering is gepland voor eind 2023.

De aankoop van de woningen in Breda is onderdeel van het plan van Heimstaden om zijn aanbod in Nederland de komende tijd uit te breiden naar minimaal 20.000 woningen. ‘Ons huidige aanbod hebben we vooral opgebouwd door de acquisitie van bestaande woningen’, zegt Simon Kuijs, investment manager bij Heimstaden. ‘In aanvulling daarop willen we ons vizier steeds meer richten op het toevoegen van nieuwe woningen aan de markt. Op die manier dragen we ook direct bij aan het verkleinen van het woningtekort.’

Duurzaamheid
De 168 vrijesector-appartementen – een ontwerp van Shift Architecture Urbanism en Powerhouse Company – krijgen allemaal energielabel A en hebben een gemiddelde oppervlakte van 82 m². Het complex wordt voorzien van zonnepanelen en verwarmd en gekoeld met een warmte- en koudeopslaginstallatie (wko).

Deze duurzame aanpak sluit aan op de visie van Heimstaden op duurzaamheid. Het bedrijf committeerde zich onder andere aan de Sustainable Development Goals van de VN en het Parijsakkoord. Onlangs sloot het zich aan bij het Science Based Target initiative (SBTi), dat organisaties helpt om klimaatdoelen te stellen die zijn gebaseerd op wetenschappelijke modellen.

Focus op nieuwbouw
Synchroon werd commercieel begeleid door Cushman & Wakefield. BarentsKrans en Loyens & Loeff zorgden voor juridische begeleiding. Heimstaden werd door juridisch adviseurs van Houthoff begeleid.

Transformatie
5Tracks is onderdeel van de transformatie van de Bredase spoorzone: CrossMark Breda. Het project bestaat in totaal uit drie gebouwen. Behalve de 168 woningen van Heimstaden, die in twee van de gebouwen worden gerealiseerd, bestaat 5Tracks na oplevering uit 15.500 m² hoogwaardige kantoorruimte en een hotel met 174 kamers, dat eerder dit jaar aan Commerz Real werd verkocht. Op straatniveau is er ruimte voor winkels, horeca en een gym. Op de parkeergarage komt een stadspark met veel groen.