Hebo koopt voormalige scheepswerf Niehuis & Van den Berg

Hebo Maritiemservice heeft, via vastgoedentiteit Hebo Greenport Rotterdam, het terrein inclusief water en opstallen gekocht van de voormalige scheepswerf van Niehuis & Van den Berg in Rotterdam Pernis.

De verkoper is Damen Shipyards, dat het terrein in 1987 kocht.

De huidige huurders, waaronder Damen Shiprepair Van Brink Rotterdam, NKT Cables, Rijkswaterstaat Zee en Delta en Qargo Packers, blijven actief op de locatie.

Het verkochte, dat sinds 1823 onder andere als scheepswerf in gebruik is, heeft een open verbinding met zee en achterland. De totale locatie omvat ruim 9 hectare terrein en 12 hectare water, 860 meter glooiing, tien steigers met lengtes tot 280 meter, diverse ligvakken voor droogdokken en acht bedrijfshallen. De locatie biedt ruimte voor afbouw, conservering en opslag van onshore en offshore infrastructuur met hijscapaciteit tot 800 ton en roll-on-roll-off voorziening tot 5000 ton.

Hebo Greenport Rotterdam zal de locatie fors gaan optimaliseren, doorontwikkelen en exploiteren. In samenspraak met Port of Rotterdam zal ruim een derde van de locatie de komende tien jaar duurzaam worden herontwikkeld, inclusief de bouw van meerdere bedrijfsgebouwen en scheepsreparatiefaciliteiten. Bestaande gebouwen op het terrein worden gerenoveerd en verduurzaamd en er komen hallen voor de bouw en het herstel van megajachten.

Om de locatie beter te kunnen bereiken komen er nieuwe verbindingen met waterbus en watertaxi. Ook komen er walstroomfaciliteiten en oplaadpunten op zonne-energie voor elektrische vaartuigen en projecten die bijdragen aan het inzamelen van plastic, olieverwijdering en incidentenbestrijding.

Damen Shipyards is bij de verkoop van het terrein commercieel geadviseerd door Cushman & Wakefield, in collegiale samenwerking met Industrial Real Estate Partners. Hebo Greenport Rotterdam is bij de aankoop juridisch geadviseerd door AKD en commercieel begeleid door Briq Real Estate.