Havenbedrijf Rotterdam participeert in herontwikkeling raffinaderij Curaçao

Het Havenbedrijf Rotterdam draagt vanaf begin deze maand bij aan de herontwikkeling van de gronden van het staatsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) op  Curaçao. Naast traditioneel gebruik van het raffinaderijterrein zullen de gronden worden gebruikt voor verschillende nieuwe, toekomstbestendige duurzame economische activiteiten.

Het totale terrein beslaat circa 250 hectare, gelegen nabij de haven van Schottegat en de bijbehorende terminal aan Bullenbaai. RdK wil hier een mix van activiteiten ontwikkelen, gericht op onder meer drie sectoren; hernieuwbare energie en grondstoffen, voedingsmiddelen en lichte industrie, logistiek en havenactiviteiten. 

In 2023 heeft de Ministerraad van Curaçao besloten dat niet al het land dat voorheen voor de raffinaderij was aangewezen, voor raffinagedoeleinden zou worden gebruikt. In plaats daarvan worden de vrijgekomen gronden en installaties herontwikkeld voor duurzame industrie.

Havenbedrijf Rotterdam detacheert hiervoor op verzoek van RdK twee jaar lang een beheerder, in de persoon van Sander Rijsdijk. Hij zal leiding geven aan het team dat verantwoordelijk is voor de herontwikkeling en het aantrekken van nieuwe business. Bij het havenbedrijf in Rotterdam was Rijsdijk verantwoordelijk voor het segment Industrie & Bulk. 

Het Havenbedrijf Rotterdam werkt wereldwijd samen met verschillende haven- en industriezones waaronder die in Sohar (Oman) en Pecém, Brazilië.