Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam is onvoldoende toekomstbestendig.

Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is woningverbetering op eigen kracht echter financieel niet haalbaar. De gemeente Rotterdam vraagt daarom bij het Rijk om een landelijk stadsvernieuwingsfonds. En de toekenning van € 3 mrd subsidie.

Bij meer dan 20% van de 164.000 particuliere woningen gaat het om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij. Rotterdam is de eerste gemeente die grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad heeft gedaan.

Rotterdam pleit al langer voor een stadsvernieuwingsfonds voor het vitaal maken van de particuliere woningvoorraad. Wethouder Bas Kurvers vindt het nieuwe Volkshuisvestigingsfonds met € 450 mln voor 2021 een mooi begin. “Behalve Rotterdam hebben ook andere grote gemeenten te maken met het toekomstbestendig maken van de bestaande woningvoorraad. Ook zij hebben hulp nodig. Het Rijk is door de woningnood te veel gespitst op nieuwbouw en vergeet in de achteruitkijkspiegel te kijken. Er moet ook echt meer geld en aandacht komen voor de bestaande woningvoorraad, anders zijn er straks te veel achterblijvers.’’

img
Redacteur
Profiel