Groen dak voor huurwoningen wint Rooftop Award

Woningcorporatie WoCom uit het Brabantse Someren heeft de Rooftop Award gewonnen voor haar circulair dak, dat samen met groene-dakenfabrikant Roef uit Son voor huurrijtjeswoningen is ontwikkeld.

WoCom won de prijs, die op het dak van Q-park Westergasfabriek in Amsterdam werd uitgereikt, in de categorie zakelijke daken. Het multifunctionele dak van WoCom, toegepast op een woning in Helmond, bevat een combinatie van zonnepanelen, sedum, inheemse kruiden, en nestkasten voor bijen, vogels en vleermuizen.

Het circulaire daksysteem monitort de vochtigheid van het dak met sensoren en voorziet het groen van regenwater indien nodig. “Dit dak toont hoe klassieke Nederlandse rijtjeshuizen getransformeerd kunnen worden tot levendige oases. Wat normaal een simpel pannendak zou zijn, is nu een thuis voor biodiversiteit en hernieuwbare energie”, aldus de jury van de Rooftop Awards.

Naast de technische en ecologische voordelen, werd ook de sociale impact van het project gewaardeerd. Het dak werd aangelegd op sociale woningbouw en uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wervenkade Dordrecht

De vakjury van de Rooftop Awards, een initiatief van Stichting Rooftop Revolution, bestond uit Willem Jakobs van Stadsgras (juryvoorzitter), Sara Wortelboer van Stichting Klimaatpsychologie en Nicky Castricum van Mot in Mokum. Zij kozen de winnaar uit vijf genomineerden in de categorie zakelijke daken, waaronder Pixel Playground van Belsimpel (Groningen), C5 Investments (Oosterhout), CODA (Apeldoorn) en Wervenkade (Dordrecht). Het groene appartementencomplex Wervenkade in Dordrecht eindigde op de tweede plaats, gevolgd door CODA in Apeldoorn.

De missie van Rooftop Revolution is: elk dak benut. In Nederland ligt meer dan 400 km² plat dak, zo’n 60.000 voetbalvelden. Rooftop Revolution adviseert VvE’s, woningcorporaties, ontwikkelaars en beleggers, maar ook particulieren over het verduurzamen van daken.

Oude timmerfabriek

De award voor het beste particuliere dak werd toegekend aan een daktuin op een oude timmerfabriek in Nijmegen. Deze groene oase, van 35 m² groot, bevindt zich op het dak van een 100 jaar oud gebouw dat is omgebouwd tot vier woningen. De daktuin, mede ontworpen door eigenaar Fleur van den Bosch en uitgevoerd door Mattijs van Dalen van Green Revolution uit Breda, maakt gebruik van circulaire materialen, zoals hergebruikt hardhout (dat eerder als steiger in Amsterdam dienstdeed) en vermalen dakpannen als substraat. Het hardhout werd geleverd door Van den Berg hardhout uit Lopik.