Utrecht zet in op groenere en duurzamere bedrijventerreinen

De provincie Utrecht wil bedrijventerreinen vergroenen en verduurzamen. Een Bedrijveninvesteringszone (BIZ), een samenwerkingsverband van de ondernemers, moet dit mogelijk maken.

Bedrijventerrein Nieuw Schaik in Leerdam lijkt een no-nonsense terrein net als alle andere, met zo’n 300 bedrijfspanden, weinig groen en veel bedrijvigheid. Maar schijn bedriegt, achter de schermen is hier van alles gaande. Deze plek wordt een visitekaartje: toegankelijk, groener en duurzamer met onder andere betere beveiliging en een gezamenlijk parkeerbeleid. Deze sprong voorwaarts is mogelijk door de oprichting van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ), een samenwerkingsverband van de ondernemers.

De vernieuwing van de Utrechtse bedrijventerreinen is hard nodig, want een aanzienlijk deel is verouderd en niet duurzaam. Door zich te verenigen hebben ondernemers meer slagkracht om uitdagingen als veiligheid, vergroening, de circulaire economie, overbelasting van het elektriciteitsnet en verduurzaming aan te gaan. De provincie Utrecht heeft deze onderwerpen hoog op de agenda en schakelde daarom aanjagers organisatiegraad bedrijventerreinen Percy Douglas en Lennart de Pee in om samenwerking op de Utrechtse bedrijventerreinen te versnellen. De provinciale aanjagers zijn sinds augustus 2023 aan de slag.

De Pee: ‘Het is bij elk terrein belangrijk dat je er samen voor zorgt dat het er fraai bijligt. Werknemers brengen hier zo’n negen uur per dag door, dan is het fijn als het terrein groen, prettig en veilig is, maar het is ook belangrijk voor nieuwe bedrijven die zich hier willen vestigen. Wat betreft vergroening kun je samen ook veel voor elkaar krijgen. Op bedrijventerreinen ligt vaak veel asfalt, met de gezamenlijke aanleg van sedum daken, groene gevels en gras zorg je voor verkoeling en waterberging.”

Douglas en De Pee helpen een aantal bedrijventerreinen in de provincie op weg, onder andere in De Ronde Venen, De Bilt, Utrecht, Nieuwegein, Meerkerk en IJsselstein. ‘We hopen op een vliegwieleffect: als ondernemers zien dat plekken als Nieuw Schaik het goed voor elkaar hebben, inspireert dat ze misschien om zelf een samenwerkingsverband te starten.’