Groei opname logistiek vastgoed vlakt af, beleggingsmarkt blijft sterk

De opname van logistiek vastgoed in Nederland in 2019 lag met 3,2 mln vierkante meter op ongeveer hetzelfde niveau als in 2018, terwijl de beleggingsmarkt wederom sterk groeide.

Dit blijkt uit het rapport Logistics Real Estate, Dutch Market Report 2020, uitgebracht door Industrial  real estate partners. Het makelaarskantoor, dat als enige in Nederland gespecialiseerd is in de markt voor logistiek en industrieel vastgoed en vanuit 3 kantoren actief is, registreert samen met Bak Property Research jaarlijks alle gebruikers- en beleggingstransacties in dit segment.

Waarschijnlijk voor het eerst was de opname in de regio Rotterdam/Haaglanden het hoogst, als gevolg van een aantal grootschalige nieuwbouwontwikkelingen in de regio Bleiswijk/Waddinxveen en Rotterdam. Het aanbod is voor het eerst in zes jaar toegenomen, mede als gevolg van een sterke groei van het aantal ontwikkelingen waarbij nog niet op voorhand een huurder bekend is.

In het rapport wordt overigens speciale aandacht geschonken aan de verhuur van ontwikkelingen die worden gestart zonder voorafgaande huurovereenkomst. Deze verhuur is in 2019 in het algemeen succesvol verlopen, al zijn er verschillen tussen regio’s.

Het totale beleggingsvolume in logistiek vastgoed steeg in 2019 met 31 procent tot EUR 3 miljard en heeft daarmee wederom een record bereikt. Door de grote interesse van de beleggers naderen de prime yields inmiddels 4 procent.