Gebiedsontwikkeling De Zangvogel krijgt vaart

Deze week is officieel de bouw gestart van fase 2 van nieuwbouwproject De Zangvogel, onderdeel van een grote gebiedsontwikkeling in Vlaardingen.

Waterweg Wonen en Dura Vermeer ontwikkelen in De Nieuwe Vogelbuurt tot 2024 een gerevitaliseerde, gevarieerde en veilige gezinswijk met ongeveer 500 eengezinswoningen. Marieke Kolsteeg, directie Waterweg Wonen: ‘Ik ben trots op de wijkontwikkeling en op de mooie samenwerking tussen gemeente Vlaardingen, Dura Vermeer en Waterweg Wonen. Dura Vermeer houdt goed tempo in het vernieuwen van de wijk. Het is zeker nu, in deze tijd van woningnood, belangrijk om te bouwen’.

Circulair
De eengezinswoningen worden gasloos en energieneutraal gebouwd. Ze bevatten onder andere triple glas, een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming en -koeling. Behalve een zeer laag energieverbruik, bieden de woningen ook veel wooncomfort. In de tweede fase van De Zangvogel zet Dura Vermeer Bouw Zuid West ook de eerste stappen naar een circulair woningbouwconcept. Acht van de 35 woningen krijgen een houten casco.

 ‘Er is een enorme behoefte aan woningen. Vlaardingen heeft een enorme uitdaging om te voorzien in woningbouw’, aldus wethouder Ivana Somers. ‘Daar hebben we afgelopen periode op ingezet en aankomende jaren werken we hier hard aan om dit te verwezenlijken. Later dit jaar zal de nieuwe Woonvisie voor Vlaardingen verschijnen. Die zal aangeven hoe Vlaardingen zich verder moet ontwikkelen tot een aantrekkelijke woonstad. De Nieuwe Vogelbuurt levert hier nu al een belangrijke bijdrage in. Een prachtige wijk die nog verder in ontwikkeling is.’

Prefab zorgt voor tijdswinst
Het bouwsysteem is prefab. De woningen worden daardoor snel gebouwd. Naar verwachting worden de eerste woningen in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd. ‘Wij willen dat onze kopers zo snel mogelijk kunnen genieten van hun nieuwe woning. Dura Vermeer heeft daar zowel in hout als beton geprefabriceerde oplossingen voor. Deze systemen worden voor 80% geassembleerd in de fabriek,  waarna er op de bouwplaats alleen nog maar gemonteerd hoeft te worden. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op voor de bouwperiode’, stelt directeur Bart van Dijk van Dura Vermeer.