Voor het vierde kwartaal op rij noteert woningplatform Funda een daling in de koopbereidheid.
Veel respondenten voeren hiervoor als reden aan dat ze niet in de markt zijn vanwege de (te) hoge huizenprijzen, meldt het woningplatform in zijn Funda Index. Ook uitgesplitst per leeftijdscategorie is de hoge prijs van huizen een belangrijke reden om niet actief in de woningmarkt te zijn.
De helft van de respondenten in de leeftijdscategorie tot 34 jaar geeft aan dat huizen simpelweg te duur zijn, een kwart geeft aan dat er niet genoeg geschikt aanbod is. In de leeftijdsgroep daarboven, tot 55 jaar, geeft een derde van de respondenten aan huizen te duur te vinden: 27% noemt een tekort aan geschikt aanbod.
Bij 55-plussers speelt de prijs een veel kleinere rol: 18% van hen geeft aan het aanbod te duur te vinden. Als belangrijkste reden om niet te willen verhuizen, voert 60% aan tevreden te zijn met hun huidige woning.
Overbieden en uitponden
Overbieden blijft de norm, zowel bij starters als bij doorstromers die een volgende stap willen maken. Over de hele linie geeft 60% van de woningzoekenden aan te verwachten dat ze zullen moeten overbieden. Bij starters ligt deze verwachting met 77% een stuk hoger dan bij de doorstromers, waarvan 56% verwacht te moeten overbieden om een huis te kunnen kopen.
Joost Dop, ceo van Funda: ‘We zien dat een grote groep starters, 36%, vooral op zoek is naar woningen in de prijsklasse van € 200.000 tot 300.000. Dat is ook meteen het segment waar de concurrentie het hevigst is; in het afgelopen kwartaal werden voor een woning in deze categorie gemiddeld zo’n negentien contactaanvragen ontvangen, terwijl het gemiddelde van alle prijsklassen op veertien ligt. Die druk verklaart ook waarom men bereid is om in dit segment te overbieden. Het merendeel van de starters verwacht tussen de 10% tot 20% te moeten overbieden. Het blijft een uitdagende markt, waarin vraag en aanbod nog altijd moeilijk op elkaar aansluiten.’
Dop vervolgt: ‘Tegelijkertijd zien we dat het aanbod van koopwoningen op ons platform in geen jaren zo hoog is geweest. Dat is echter niet terug te zien in een afname van de concurrentie; op jaarbasis nam het aantal contactaanvragen met 7% af, terwijl het aanbod van woningen met 25% toenam. Dit bewijst opnieuw hoe urgent de krapte op de woningmarkt is.’
In de toename van aanbod is duidelijk de impact van het verkopen van voormalige huurpanden zichtbaar. Zoals al eerder vermeld door NVM, ziet Funda als gevolg hiervan ook dit kwartaal weer een relatief groter aanbod van kleinere appartementen. Dit is met name zichtbaar in grote steden.
Woningaanbod
In het tweede kwartaal van 2025 is het woningaanbod op Funda wederom toegenomen. Ten opzichte van het vorige kwartaal steeg het nieuwe aanbod van bestaande koopwoningen significant met 25% tot ruim 75.000. Daarentegen was de concurrentie onder kopers ook sterker: huizen werden nog sneller verkocht. De gemiddelde periode dat een huis te koop stond op Funda is ten opzichte van het vorige kwartaal met een aantal dagen afgenomen. De drie kwartalen daarvoor waren vrij stabiel.
De interesse in een goed energielabel (A, B of C) blijft hoog. Van de woningzoekenden die geïnteresseerd zijn in een duurzaam huis wenst 20% een energielabel A of hoger. De belangrijkste reden die woningzoekers aangeven om te kiezen voor een dergelijk energielabel is het voorkomen van hoge energiekosten. Ondanks de hoge interesse in een goed energielabel filtert maar 6% van de woningzoekenden op een energielabel. 66% van de woningzoekenden let er echter wel op bij de woningkenmerken.