Flexwoningen in Ouder-Amstel tegen woningnood

Vanwege de hoge vraag naar woningen in Ouder-Amstel, ligt er nu een voorstel bij de gemeenteraad voor het bouwen van flexwoningen in wijk De Nieuwe Kern. Het gaat om 540 tijdelijke woonunits voor studenten, jongeren en starters.

De realisatie van het plan is nog afhankelijk van de toekenning van een subsidie bij de Woonimpuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Met De Nieuwe Kern krijgt Ouder-Amstel er een compleet nieuwe wijk met 4.500 woningen bij. Het gaat echter nog wel enkele jaren duren, voordat de eerste paal de grond in gaat en eerste woningen er staan. Om de woningnood onder studenten, jongeren en starters nu al aan te pakken, wil de gemeente voor de periode van 10 tot 15 jaar 540 flexwoningen neerzetten in het gebied.

Het plan is om deze flexwoningen te bouwen op het huidige evenementenparkeerterrein P-Bus en het parkeerterrein te verplaatsen naar een locatie nabij station Duivendrecht. Wethouder Willem Jansen, verantwoordelijk voor De Nieuwe Kern, is enthousiast: ‘Met De Nieuwe Kern leveren we op termijn een belangrijke bijdrage aan de grote woningnood. Door het realiseren van flexwoningen willen we ook de komende jaren al studenten en jongeren en starters een eigen plek bieden in de Nieuwe Kern om te wonen. Als de raad onze plannen omarmt en het financieel rondkomt, kunnen zij hun intrek nemen in één van de flexunits.’

De flexwoningen bestaan uit studio’s en tweekamerappartementen met een huurprijs tussen de €420 en €720 (prijspeil 2021). Woningcorporaties Eigen Haard en Ymere hebben de intentie om samen te werken aan de realisatie van dit project. Of de woningen er komen hangt af van de financiële haalbaarheid. Hiervoor is een subsidieaanvraag ingediend bij de Woningimpuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Indien deze subsidie wordt verstrekt, is ook de provincie Noord-Holland bereid bij te dragen en €1 mln beschikbaar te stellen voor de woningen.