Financieel herstel Vestia verloopt stroef

Corporatie Vestia boekte over 2017 een operationeel resultaat van € 81 mln. Ondanks het positieve resultaat is duurzaam financieel herstel in 2021 op eigen kracht niet haalbaar.

Het totale jaarresultaat bedraagt ruim € 1 miljard. Dit resultaat is echter het gevolg van twee ‘posten’ die Vestia op papier rijker maken, maar niet gezien moeten worden als gerealiseerde winst. Waardestijging van de woningen - € 941 mln - zorgt voor het grootste deel van het jaarresultaat. Daarnaast nam Vestia € 91,2 mln actieve belastinglatentie op in verband met de fiscale verwerking van de afkoopsom van de derivatenportefeuille.

De in Rotterdamse gevestigde corporatie kwam zes jaar geleden in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken.

De corporatie roept in het jaarverslag 2017 op ‘om de volkshuisvestelijke opgave te delen’. Samen met collega-corporaties, gemeenten, de provincie Zuid-Holland, het WSW, de Aw en het ministerie van BZK onderzoekt Vestia wat de beste mogelijkheden voor het delen van deze opgave zijn. Een mogelijkheid is dat andere corporaties woningen inclusief leningen overnemen van Vestia. Deze optie zorgt voor voordeel bij huurders en gemeenten én Vestia zet alsnog een stap richting financieel herstel.