Expo Real: Enorme liquiditeit laat prijzen stijgen

De fenomenale niveaus van liquiditeit en fondsen die op de Expo Real beschikbaar blijken te zijn voor onroerend goed, maken zelfs indruk op de meest ervaren beleggingsprofessionals.

‘Ik kom hier al jaren, en er komen nog steeds mensen naar de stand die ik niet ken, en sommigen hebben maar liefst € 3 mrd te besteden’, zei Jan-Willem Bastijn, hoofd EMEA Capital Markets bij Cushman & Wakefield. ‘Er is zoveel liquiditeit, en het zijn niet alleen bestaande investeerders, maar veel ervan is nieuw geld.’ Bastijn legde ook uit dat het liquiditeitsfenomeen wereldwijd speelt, met geld uit Canada, Australië en Azië, allemaal aanwezig op de Expo Real.

Bastijn voegde eraan toe dat na de golf van Zuid-Koreaanse investeringen in Europa deze investeerders nu ‘kieskeuriger’ worden. Hij zei echter dat Japanse beleggers achter een deel van de nieuwe interesse in Europees onroerend goed zitten, hoewel ze dit zelden bekend zullen maken.

Terwijl de op Spanje gerichte Zuid-Afrikanen en Latijns-Amerikanen ook op de markt zijn, zijn er in heel Europa ultra-vermogende particulieren onder het mom van family offices, trusts en groenblijvende fondsen. ‘Er zijn veel vermogensbeheerders uit Zwitserland en Luxemburg die discreet geld uitgeven’, zei Bastijn.

Maar met zoveel liquiditeit zijn waarschijnlijk stijgende prijzen het gevolg. ‘De kernprijzen staan onder druk’, aldus Bastijn.