Europa keert zachtjesaan naar kantoor terug

De kantoorbezetting stijgt sinds coronatijd druppelsgewijs. Volgens een recent onderzoek van Savills is de gemiddelde kantoorbezetting in Europa de afgelopen zes maanden licht gestegen van 59% naar 60%.

Het pre-pandemische gemiddelde lag op 70% in Europa. In Madrid blijft de kantoorbezetting het hoogste van de Europese markten met een percentage van 66%. De Spaanse hoofdstad dankt haar kantoortrouw aan een groter aandeel van woningen in stadscentra, korter woon-werkverkeer en een sterke bezetting op piekdagen.

Praag heeft nu voor het eerst een bezettingsgraad van 60% bereikt als gevolg van de keuze van meer bedrijven voor een strikter hybride werkmodel. Ook Dublin mag zich in een geleidelijke heropleving van de bezettingsgraad verheugen. Die komt voort uit de groei van de technologiesector en het streven van veel techbedrijven om personeel weer naar kantoor te halen. In Londen is de kantoorbezetting gematigd gestegen tot 63% in West End en 57% in de City.

Drukker op kantoor dan in Amerika

Volgens het rapport van Savills worden kantoren op dinsdag (68%), woensdag (67%) en donderdag (65%) bijna even druk bezet als voor de Covid-19-pandemie. “Over het algemeen blijven de kantoorbezettingspercentages in Europa hoger dan die in Amerikaanse steden, waar de kantoorbezetting tussen de 30% en 40% ligt”, zegt Mike Barnes, associate director van het Europese commerciële onderzoeksteam van Savills. “Dit verschil is te verklaren door een groter aandeel van mensen die in Europese stadscentra wonen, kortere gemiddelde woon-werkafstanden, een betere kwaliteit van het openbaar vervoer en een sterkere kantoorwerkcultuur.”

Christina Sigliano, EMEA Head of Global Occupier Services bij Savills, voegt hieraan toe: “De veerkrachtige kantoorbezettingspercentages zijn terug te zien in de vraag naar kantoorruimte in Europa, met een stijging van 6% van kantooropname in het eerste half jaar van 2024. Gezien de verwachtingen van Oxford Economics dat er de komende vijf jaar nog eens 1,5 miljoen kantoorbanen in Europa zullen bijkomen, voorzien wij een toename van de vraag naar kantoorruimte op toonaangevende locaties.”

Tweedeling in Amsterdam

“Op de Amsterdamse kantorenmarkt begint een tweedeling te ontstaan als gevolg van hybride werktrends”, geeft Lotte de Jong, head of Occupier Services bij Savills in Nederland, aan. “Grote bedrijven hebben moeite om werknemers terug naar kantoor te krijgen en kampen met onderbenutte verdiepingen gedurende de week. Echter heeft de bereidheid van werknemers om langere afstanden af te leggen, door de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken, geleid tot een sterke toename van de vraag naar kantoorruimten nabij treinstations.”

De Jong: “Middelgrote en kleinere bedrijven richten zich daarentegen vaker op uitbreiding en verminderen het aantal vaste werkplekken om meer ruimte te creëren voor samenwerking en belruimtes. Voor deze bedrijven vormt het kantoor een langetermijninvestering, waarbij hoogwaardige, ESG-conforme kantoren, op goede locaties, een middel zijn om talent aan te trekken en te behouden. In 2023 beschikte meer dan de helft van de afgesloten kantoorhuurcontracten in Nederland over een EPC-klasse A of hoger. Ook zijn de tophuren op de Amsterdamse Zuidas de afgelopen drie jaar met gemiddeld 9% per jaar gestegen, mede door de sterke concurrentie tussen huurders om schaarse, hoogwaardige kantoorruimten.”