Door thuiswerken hebben bedrijven de komende jaren structureel minder werkplekken nodig.
Dat blijkt uit onderzoek van CBRE. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor hoeveel kantoorruimte er moet worden ontwikkeld en hoe aantrekkelijk het is om in nieuwe en bestaande kantoren te beleggen.
'Nu thuiswerken gemeengoed is geworden,' zo bedacht CBRE als uitgangspunt, 'zijn veel bedrijven op zoek naar een nieuwe balans. Welke bezettingsgraad streef je na, moet je kantoordagen verplichten en hoe houd je productiviteit hoog?'
Hoeveel werkplekken?
Een rondgang langs 106 bedrijven leert dat werknemers wel mondjesmaat terugkeren na kantoor, maar dat het niveau van voor corona niet meer wordt gehaald. Er blijkt in de praktijk wel een onderscheid tussen de corporates en het MKB. Die laatste gebruikersgroep zit meer aan het kantoor vast dan de corporates.
Het aantal van zeven werkplekken per tien medewerkers zou terug kunnen gaan tot vijf op de tien. Bij sommige bedrijven werken al meer mensen verplicht thuis en mogen ze niet eens elke dag naar kantoor komen.
Vrijdag
CBRE onderzocht ook wat de kantoorbezetting is op de verschillende dagen van de week. Dinsdag en donderdag scoren hoog, maandag en woensdag wat lager. Vrijdag is een uitgesproken stille dag: dan komt er gemiddeld nog maar een derde van de medewerkers opdagen.
Hoewel 75% van de bevraagde bedrijven een beleid heeft op het gebied van hybride werken, heeft ongeveer 15% van de deelnemers geen beleid en ze zijn ook niet van plan om dat op te stellen. Iets meer dan de helft van de corporates verwacht minder kantoorruimte nodig te hebben. De meeste deelnemers verwachten de komende vijf jaar ongeveer 20% minder vloeroppervlakte te gebruiken. Slechts 21% verwacht meer kantoorruimte nodig te hebben.
Aanpassingen in ruimtegebruik gaan nog langzaam omdat veel bedrijven met langlopende huurcontracten voor hun kantoorruimte zitten. Toch gebeurt het al dat delen van panden worden onderverhuurd.