Het aanbod van koophuizen steeg landelijk met 19% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, naar ruim 70.000 woningen.
Dat blijkt uit de Sprekende Cijfers van Dynamis, 342 woningmarktrapportages op gemeenteniveau gebaseerd op NVM-data. In 276 van de 342 gemeenten steeg het aanbod het afgelopen kwartaal; in tien was er zelfs sprake van (meer dan) een verdubbeling.
De grootste stijging was zichtbaar in de Brabantse gemeente Laarbeek. Hier verzesvoudigde het aanbod bijna. Het aantal woningen dat in Laarbeek te koop stond, ging van 31 in het eerste naar 182 in het tweede kwartaal. ‘Dit komt vooral door ruim 140 nieuwbouwwoningen die in de verkoop zijn gegaan’, zegt Ruben Greve van HRS Makelaars (partner in Dynamis). ‘Een flink deel daarvan betreft het project De Klokkengietery in Aarle-Rixtel. Zo’n nieuwbouwgolf kan zorgen voor opvallende cijfers, vooral in kleine gemeenten zoals deze.’
Op de tweede plaats staat Uitgeest met een stijging van 289%, waar vooral nieuwbouwproject De Strandwal met 49 appartementen bijdraagt aan het ruimere aanbod. De gemeenten Rozendaal (+267%), Scherpenzeel (+200%) en Weststellingwerf (+198%) maken de top-vijf van snelste stijgers compleet.
Minder aanbod
Ondanks het landelijk toegenomen aanbod, zijn er ook 59 gemeenten waar een tegengestelde beweging zichtbaar was. De grootste daling is ingezet in de Utrechtse gemeente Montfoort, met 70%. Het aantal woningen dat hier te koop stond, ging van 81 in het eerste naar 24 in het tweede kwartaal.
‘Dit laat zich vooral verklaren door Park Rapijnen in Linschoten, een nieuwbouwproject bestaande uit 61 koopwoningen die recent zijn verkocht’, zegt Marius Don van Molenbeek Makelaars (partner in Dynamis). ‘Dit onderstreept wederom het effect van nieuwbouw op verkoop- en aanbodcijfers, en daarmee ook hoeveel verlichting zo’n project tijdelijk kan bieden op de lokale woningmarkt. Het opent ineens deuren die al lange tijd gesloten waren voor woningzoekenden. Helaas is dat niet structureel, is het nog altijd te weinig en speelt geluk nog altijd een grote rol bij de toewijzing.’
Ook in Deurne (-50%), Lopik (-33%), Zwartewaterland (-33%) en Barendrecht (-29%) ging het aanbod van koopwoningen omlaag.