Economisch waarderen op de kaart

NVM Business heeft een rapport over de economische waarde van vastgoed op d elange termijn gepubliceerd. De NVM gelooft dat economisch waarderen in de toekomst meer en meer aan belang zal gaan winnen. Het boek is samengesteld door taxatieprofessor Tom Berkhout.

In het boek ‘Economisch waarderen van vastgoed — Langetermijnwaarderingen van vastgoed’ inventariseert en ordent prof. dr. Tom Berkhout MRE MRICS de inzichten en definities die in de literatuur en praktijk zijn gerijpt. Hij wil daarmee de vastgoedpraktijk een goede basis bieden om relevante vastgoedwaarderingen te produceren en geeft definities en voorwaarden voor het (economisch) waarderen van vastgoed op de lange termijn.

Voor vastgoedinvesteerders is de marktwaarde in het heden of het verleden wel interessant maar niet altijd relevant. Ze willen namelijk inspelen op de toekomst: moet ik kopen, aanhouden of verkopen gelet op toekomstige ontwikkelingen? Wat is de toekomstige waarde van mijn object? Wat is een stabiele waarde op de lange termijn? Verder is relevant of de vastgoedexploitant extra waarde toevoegt aan het vastgoed, bijvoorbeeld door het bedrijfsmatig goed te managen. We komen dan op het terrein van economisch waarderen van vastgoed, waarbij inzichten uit business valuation worden ingezet. Dit zijn anno 2019 de relevante thema’s voor vastgoedinvesteerders en hun adviseurs, zo vindt de NVM.

In de internationale taxatieliteratuur werd en wordt wel gediscussieerd over langetermijnwaarden van vastgoed, maar men staat er nog steeds argwanend tegenover vanwege de onbekendheid met toekomstige marktprijzen. Tijdens de laatste financiële crisis is het inzicht ontstaan dat marktwaarderingen niet zaligmakend zijn. Incidentele marktverstoringen, zoals een tijdelijk gebrek aan liquiditeit, zeggen niet alles over de toekomstige verdiencapaciteit van vastgoed op de lange termijn. Zo werd de SNS leningenportefeuille ten tijde van de nationalisatie op de ‘reële economische waarde’ gewaardeerd. Daardoor is het thema economisch waarderen en langetermijnwaarden weer prominent in beeld gekomen, niet in de laatste plaats bij de financieel toezichthouders.