EU versoepelt regels staatssteun bouw middenhuurwoningen

De Europese Commissie gaat de regelgeving voor overheidssteun voor de bouw van middenhuurwoningen versoepelen. Woningcorporaties kunnen zo tegen gunstige tarieven lenen voor de bouw van deze woningen.

Woonminister Mona Keijzer spreekt van een noodzakelijke stap. Met woningcorporaties is in de Nationale Prestatieafspraken een route afgesproken zodat zij kunnen opschalen naar de gewenste realisatie van 5.000 middenhuurwoningen per jaar vanaf 2029. Uiteindelijk moet dit leiden tot een netto toename van 33.733 woningen in tien jaar tijd. 

‘Het kunnen borgen van financiering van middenhuur door Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) is voorwaardelijk om tot dit aantal te kunnen komen’, meldt Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Zonder de mogelijkheid van geborgde financiering zijn deze doelen voor woningcorporaties financieel niet haalbaar.’

Voor de financiering van DAEB (Diensten van Algemeen Economisch Belang) maken woningcorporaties bijna volledig gebruik van borging door Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Door deze borging kennen financiers het laagste risico toe aan de leningen die ze verstrekken, waardoor woningcorporaties gemakkelijker en goedkoper aan financiering kunnen komen voor een lange looptijd (tot 50 jaar). Na wijziging van de Europese staatssteunregels voor middenhuur kan voor de financiering van middenhuurwoningen door woningcorporaties ook gebruik worden gemaakt van het bestaande borgstelsel, zodat vergelijkbare voorwaarden gelden als voor de financiering van DAEB.

Lobby in Europa

Daartoe moet eerst de Woningwet worden aangepast en middenhuur moeten worden toegevoegd aan de borgbare doelen. WSW maakt op dit moment al een overzicht van de benodigde wijzigingen en aanpassingen aan acceptatieproces, documentatie en zal adviseren over de aanpassingen aan wetgeving. Minister Keijzer streeft naar een invoering van de gewijzigde, soepelere regels per 1 januari 2027.

Vanaf 2023 is Nederland een lobby gestart in Europa om staatssteun voor betaalbare huisvesting mogelijk te maken. De afgelopen jaren hebben steeds meer landen zich bij het Nederlandse initiatief aangesloten, omdat zij dezelfde problemen ervaren met de schaarste van betaalbare huisvesting.

Pilot middenhuur

Het ministerie van VRO verkent momenteel de mogelijkheden voor een pilot van twee middenhuurprojecten, waarvan één in Rotterdam en één buiten de Randstad, met in totaal 1.000 middenhuurwoningen die door corporaties worden gerealiseerd. De gedachte is dat woningcorporaties binnen de kaders van die pilot alvast aan de slag kunnen met geborgde financiering voor de realisatie van middenhuurwoningen.

Keijzer: ‘Zo wordt niet alleen de bouw van circa 1.000 middenhuurwoningen versneld, maar wordt, in afwachting van de wijziging van regelgeving door de Europese Commissie, ook onderzocht welke nationale wet- en regelgeving aanpassing behoeft.’

Laatste nieuws

Evenementen