Dura Vermeer wint tender voor woningproject in Amsterdam

De gemeente Amsterdam gunt de ontwikkeling van kavel 11 in Amstelkwartier 3de fase aan Dura Vermeer.

Met het ontwerp Zuiderlicht heeft Dura Vermeer Bouw Midden West de gunning binnengehaald. Op de kavel van 10.600 m² bruto vloeroppervlakte komen zo’n 60 vrijesectorwoningen op een dubbele plint met onder andere culturele voorzieningen, een gezondheidscentrum en detailhandel.

Dura Vermeer richt het Cultuurfonds Zuiderlicht op om gedurende de eerste jaren van de exploitatie te investeren in de plint van Zuiderlicht. Dit gebeurt door het organiseren van placemaking activiteiten en het aanstellen van een kwartiermaker die de programmering binnen het cultuurcluster verzorgt. Stichting Tempel gaat het cultuurcluster beheren en ruimtes verhuren aan de OBA, Cinetol en overige culturele en creatieve ondernemers. 

Voor en door de buurt

De functies in de plint zijn vormgegeven in samenspraak met eindgebruikers en een aantal actieve buurtbewoners van Overamstel, waardoor Zuiderlicht vanaf dag één een plek wordt voor én door de buurt.

Dura Vermeer scoort met ‘Zuiderlicht’ hoog op ruimtelijke kwaliteit. Met name als het gaat om architectonische uitstraling is het volgens de selectiecommissie een bijzonder ontwerp voor een bijzondere plek geworden.

Het gebouw geeft vanaf alle zijdes een verrassend aanzicht met een rijkdom aan details, differentiatie en diepte van de gevels. De dakterrassen vormen een trap en brengen veel groen in het zicht. De daktuinkamer wordt ook hoog gewaardeerd door de selectiecommissie. Ook op de mix en samenhang van functies in het (niet-woon) programma is het maximaal te behalen punten gescoord.