Dura Vermeer en Lidl breiden Stadshagen in Zwolle uit

De uitbreiding van het winkelcentrum Stadshagen is gegund aan ontwikkelende bouwer Dura Vermeer in samenwerking met Lidl Nederland.

De gemeente Zwolle koos voor dit plan vanwege de beste invulling voor dit levendige stadshart. Architectenbureau De Zwarte Hond is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Vanaf de eerste woning eind jaren negentig is de wijk gegroeid naar een stadsdeel met bijna 25.000 inwoners en blijft groeien naar ongeveer 30.000 inwoners. Het winkelcentrum met supermarkten, winkels, maatschappelijke en culturele voorzieningen wordt ten westen van het huidige winkelcentrum uitgebreid en groeit mee met de behoeften van de wijk.

Een belangrijk uitgangspunt voor de uitbreiding was het creëren van één geheel met het bestaande winkelcentrum. Als aanvulling op de bestaande supermarkten wordt duurzame discounter Lidl toegevoegd, met daaromheen aanvullende winkels aan een nieuw plein en een winkelstraat. Zo wordt de diversiteit in het centrum vergroot.

Aan het nieuwe plein komt een ‘Stadsfoyer’ die het maatschappelijke en commerciële hart vormt. Vanuit de eerste verdieping van de Stadsfoyer is er de mogelijkheid de collectieve binnentuin te bezoeken.

Wonen in het centrum
Rondom de binnentuin worden verschillende woningen gebouwd. De uitbreiding kent een zeer gevarieerd woonprogramma, afgestemd op de behoeften van de wijk en in dialoog met de gemeente. Het woonprogramma is verdeeld over verschillende prijscategorieën en koop-, huur- en zorgwoningen.

Duurzaam
Duurzaamheid en innovatie zijn de basis voor de uitbreiding. Zo is het gebouw vanzelfsprekend gasloos en voldoet het aan de eisen van Beng. Het wordt een klimaat-adaptief gebouw, door de groene daktuin die bijdraagt aan de infiltratie van regenwater, het voorkomen van hittestress en de biodiversiteit. Het paviljoen aan het plein vormt het duurzaamheidsicoon. Alles op het gebied van duurzaamheid, innovatie en circulariteit komen hier samen: van materiaalgebruik tot aan energiegebruik in de meest innovatieve vorm: waterstofopslag.

Energiefabriek
Duurzaamheid wordt tijdens het gebruik geborgd in de vorm van een energiefabriek. Door het gebruik van een warmte/koude-opwekking worden alle gebruikers voorzien van schone energie. Op alle daken liggen straks zonnepanelen die energie leveren aan de gebruikers. De opgewekte energie wordt verdeeld tussen de verschillende commerciële en maatschappelijke functies en de woningen, op basis van de energievraag.

Samenwerking
Door ontwerpsessies worden de winkeliers, bezoekers en bewoners de komende tijd betrokken bij de nadere uitwerking van de plannen. Dura Vermeer is al vanaf het ontstaan van Stadshagen betrokken bij de ontwikkeling en bouw van deze wijk.