Doek valt definitief voor Boxx opslagverhuur

De rechtbank van Amsterdam heeft dinsdag het faillissement uitgesproken over meerdere vestigingen, alle ondergebracht in vennootschappen, en de holding van opslagbedrijf Boxx.

De vestiging in Diemen ging zo’n drie weken geleden al op de fles en volgens een anonieme, goed ingevoerde bron zou een tweede locatie snel volgen. Een domino-effect was volgens hem onvermijdelijk. Oud-werknemers en beleggers, die tientallen miljoenen euro’s in Boxx staken, vroegen de faillissementen aan. Uit documenten in handen van PropertyNL blijkt, dat beleggers maanden geleden al probeerden om een zaak tegen Boxx aan te spannen. Juristen zagen er echter geen brood in.

Dieprood

In maart van dit jaar kregen de verenigde beleggers inzage in de dieprode cijfers van het opslagbedrijf, nadat jaarrekeningen sinds 2019 niet meer werden verstrekt. Anderhalve week later zette het Boxx-bestuur onder leiding van Erwin Fleer een bedelactie op touw, waarbij beleggers in ruil voor een bijstorting van 15% op hun ingelegde som, een aandeel van 10% in de Boxx Opslag Groep Holding zouden ontvangen. Het bedrijf, dat vrijwel volledig op naam van de echtgenote van Fleer staat, wilde zo € 3,5 mln ophalen. Het is niet bekend hoeveel geld er nadien nog is binnengekomen.

Aangifte

Een anonieme bron meldde eerder dat er rond de mislukte aankoop van een pand in Almere vorig jaar een nare lucht hangt. Fleer ontving enkele miljoenen euro’s van beleggers, maar het geld is niet voor de koop van de opslagunits aan de Jool Hulstraat gebruikt.  Een belegger heeft onlangs aangifte gedaan tegen Fleer wegens oplichting, verduistering en witwassen.

Boxx, opgericht in 2011, beschikte over elf vestigingslocaties in met name de Randstad. Drie opslagpanden in Almere, Amersfoort en Zoetermeer zijn het eigendom van Boxx. Beleggers die samen bijna € 5 mln in deze gebouwen investeerden, willen het vastgoed nu verkopen.